DNS-vizsgálat

2019.05.21. 22:45

Egyértelműen azonosították a Srí Lanka-i merényletek elkövetőit

A DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) iszlamista csoport vezetője követte el az öngyilkos merényletet a colombói Shangri-La szállodában húsvétvasárnap. Őt tartják a terrortámadások értelmi szerzőjének is – közölte a szigetország rendőrsége kedden.

A DNS-vizsgálatoknak köszönhetően megállapították a hat társának személyazonosságát is, akik hotelekben és templomokban robbantották fel magukat. Egy további bűntársuk egy luxusszálloda elleni félresikerült támadást követően a főváros külterületén lévő egyik panzióban robbantott. Emellett a merénylők egyikének felesége később a saját házában robbantotta fel magát, három gyermekét és három rendőrt.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 258 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. A Srí Lanka-i kormány az NTJ-t vádolja a merényletek elkövetésével. Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök szerint az elkövetők összeköttetésben álltak az Iszlám Állam dzsihádista szervezettel, amely a merényleteket követően jelentkezett azok végrehajtójaként. Egy videón Hásim és hét társa Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének fogadott hűséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában