Ostrom alatt áll Európa

2020.07.07. 16:25

Egy év börtönre ítélték a röszkei kerítésen áttörő határsértőket

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, aki januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére.

A bíróság határzár tiltott tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat két évre kiutasították Magyarországról.

Január 28-án fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötventagú tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök vallomása szerint a nagyon erős köd miatt a látótávolság nem haladta meg a harminc métert. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a skandáló a többi közt a Fuck you magyarski kifejezést ordibáló tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területére lépett, és futva az ország belseje felé indult. A magyar terültre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, mintha rohamra indulna egy tömeg.

Az őrök próbálták feltartóztatni a feléjük tartókat, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért az egyik őr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg öt-hat méterre megközelítette egyiküket, újabb két figyelmeztető lövés dördült el.

A többszöri lövés hatására és a közben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a határsértők többsége visszafutott Szerbiába.

A törvényszék döntésével annyiban enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság által a vádlottakra kiszabott büntetést, hogy négyről két évre mérsékelte kiutasításuk időtartamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában