Ország-világ

2020.11.14. 21:23

Ég a karácsonkői kórház: az intenzív osztályon csaptak fel a lángok, 10 halálos áldozat van (videó)

A tűz 18.30 órakor ütött ki a kórház második emeletén, ahol nyolcágyas kórtermekben koronavírusos betegek voltak. Az osztályon minden ágy foglalt volt.

Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc eleve súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó koronavírus-fertőzöttet ápoltak. A sérültek között van az ügyeletes orvos is, aki égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a tűzből a koronavírusos betegeket. A Ripost információja szerint,

abban a kórteremben, ahol a tűz keletkezett, senki sem élte túl.

A helyi sajtó szerint a jászvásári kórházból mentők indultak Karácsonkő felé, hogy a betegeket elszállítsák. Nelu Tataru, romániai egészségügyi miniszter is a helyszínre érkezett.

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. A SMURD rohammentő-szolgálat Jászvásárra (Iasi) szállítja a túlélőket, ahol a város határában a Covid-19-ben szenvedő betegek számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat.

Nelu Tataru, romániai egészségügyi miniszter is a helyszínre érkezett, Ludovic Orban miniszterelnök pedig a belügyminisztériumban alakult válságstáb munkáját felügyeli. Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Áder János részvéttáviratot küldött a román elnöknek

Részvéttáviratot küldött a magyar köztársasági elnök a román államfőnek szombaton a karácsonkői (Piatra Neamt-i) kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt.

„Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” – írta Áder János Klaus Iohannisnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában