Ország-világ

2021.10.15. 16:54

Édesapját is halálosan megfenyegette a norvégiai íjas merénylő

Vizsgálja a rendőrség, hogy pszichés zavarokkal küzd-e a szélsőséges iszlamista merénylő.

Valószínűleg pszichés problémákkal küzdött az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás elkövetője – közölte pénteken a norvég rendőrség. Sajtótájékoztatóján Per Thomas Omholt felügyelő azt mondta: az első vizsgálatok nyomán leginkább valószínűsíthető álláspont szerint pszichés betegség lehetett a támadás oka. Hangsúlyozta azonban, hogy

továbbra is vizsgálnak más indítékokat, beleértve a dzsihádot is. A merénylő ugyanis nemrég áttért az iszlám hitre, így – mivel fennállt a radikalizálódás veszélye – a rendőrség figyelte őt.

A Verdens Gang című norvég napilap azt közölte, hogy a merénylőt, Espen Andersen Braathent kórházi felügyelet alá helyezték, hírügynökségek szerint pedig két hétig nem látogathatja senki, nem küldhet levelet, és a férfi a sajtóval sem beszélhet.

Videofelvételről 2021. október 14-én készített kép a muzulmán vallásra áttért Espen Andersen Braathen 37 éves dán állampolgárságú férfiról, aki 2021. október 13-án íjjal és más, egyelőre nem meghatározott fegyverekkel öt embert megölt, kettőt megsebesített a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő Kongsbergben
Fotó: Espen Andersen Braathen / MTI/AP

A 37 éves férfi ügyvédje korábban már indítványozta védence pszichiátriai vizsgálatát. A rendőrség megerősítette, hogy

Braathent többször kezelték pszichiátriai intézetekben, 2020-ban pedig egy bíróság eltiltotta a családja látogatásától, miután halálosan megfenyegette az édesapját.

Ann Iren Mathiassen ügyész a TV2 televíziós csatornának azt nyilatkozta: nincs bizonyíték arra, hogy Braathen a támadást előre kitervelte volna.

A tervek szerint a pénteken Kongsbergbe látogat az ország újonnan tisztségébe iktatott miniszterelnöke, Jonas Gahr Store is.

A dán állampolgárságú Braathen szerdán, a délnyugat-norvégiai Kongsbergben íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel támadt a járókelőkre, főleg egy élelmiszer-áruházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában