Határvédelem

2019.02.15. 18:33

Donald Trump rendkívüli állapotot hirdetett

Az amerikai elnök annak érdekében deklarálta az új helyzetet, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

Washington, 2019. február 15. Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kerrtjében 2019. február 15-én, ahol rendkívüli állapotot hirdetett ki annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével elõteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget. Trump a bejelentése elõtt aláírta a kormány finanszírozásáról szóló és a kongresszus által megszavazott törvényt, így véglegesen elkerülhetõvé vált az újabb részleges kormányzati leállás. MTI/EPA/Erik S. Lesser

Forrás: MTI

Fotó: EPA/Erik S. Lesser

„Aláírom a rendkívüli állapotot, ilyet már korábban is sokszor aláírtak, 1977 óta más elnökök is hirdettek rendkívüli állapotot” – fogalmazott Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián. Előtte aláírta a kormány finanszírozásáról szóló és a kongresszus által megszavazott törvényt, így véglegesen elkerülhetővé vált az újabb részleges kormányzati leállás.

Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság fokozására.

Az elnök leszögezte: nem egyszerűen azért kell megépíteni a falat az amerikai-mexikói határon, mert ez szerepelt a választási ígéretei között, hanem mert a déli határokon keresztül – mint fogalmazott – „kábítószerek, emberkereskedők és bűnöző bandák ömlenek az országba”. Hozzátette: „nem ellenőrizzük a határainkat”. Később, újságírói kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: „ahol nincsenek államhatárok, ott nincs állam sem”.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy „nemzetbiztonsági válság van a déli határon”, és hozzátette, hogy ezt mindenki tudja, kiemelte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Chuck Schumer a demokraták kisebbségi szenátusi frakcióvezetője nevét.

Közölte: arra számít, hogy döntését bírósági úton támadják meg.

Mint fogalmazott: a kormányzat veszíteni fog, azután a fellebbviteli bíróságon is veszít, de az ügy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságra kerül majd, és ott a kormányzatnak adnak majd igazat. Utalt az egyes országra vonatkozó átmeneti beutazási tilalomról szóló korábbi elnöki rendeletére, amelyet szintén megtámadtak, de végül a legfelsőbb bíróság a kormányzatnak adott igazat.

Donald Trump megerősítette azokat a péntek reggeli sajtóértesüléseket, amelyek szerint a falépítésre szánt pénzt részben a védelmi minisztérium költségvetéséből csoportosítja át. Azt hangoztatta, hogy néhány tábornok szerint a falépítés fontosabb, mint azok a célok, amelyekre a minisztérium egyébként költené az átcsoportosított összeget.

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2019. február 15-én.
MTI/AP/Evan Vucci

Az elnök sajtókonferenciája után percekkel a Demokrata Párt két kongresszusi vezetője, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető bejelentette: a kongresszusban és a bíróságokon „minden rendelkezésre álló” eszközt igénybe vesznek az elnök tervének megakadályozására. A két politikus úgy vélte, hogy a rendkívüli állapot „törvényellenes” és megfosztja a kongresszust a költségvetési kiadások ellenőrzésének jogától. „A kongresszus nem hagyhatja, hogy az elnök megtépázza az alkotmányt”.

Közös közleményében Pelosi és Schumer megismételte korábbi álláspontját, miszerint a déli határokon „nincs rendkívüli állapot”. Sürgették republikánus kollégáikat is, hogy lépjenek fel az elnöki döntés ellen.

Közben New York állam ügyésze jelezte, hogy jogi úton támadja meg a rendkívüli állapot kihirdetését. „Nem fogjuk eltűrni e hatalmi visszaélést, a rendelkezésünkre álló összes jogi eszközzel ellen fogunk állni” – írta közleményében Letitia James demokrata ügyész.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2019. február 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában