Biden még reménykedik

2020.11.04. 15:48

Donald Trump a győzelem kapujában áll

A hivatalban lévő elnök várható győzelmének hírére utcára vonult a radikális baloldal.

(FILES) In this file photo US President Donald Trump pumps his fist after speaking during election night in the East Room of the White House in Washington, DC, early on November 4, 2020. - The US election was plunged into chaos early November 4, 2020 as President Donald Trump prematurely declared victory and sought Supreme Court intervention to stop vote-counting -- even as his Democratic rival Joe Biden voiced confidence in his own chances. In a divisive election cast under the shadow of the coronavirus pandemic that has claimed more than 230,000 lives in the United States, Trump appeared to have avoided a Democratic wave predicted by some polls but he still needs key states to secure another four-year term. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mandel Ngan

Úgy ébredtek fel az elnökválasztás másnapján az amerikaiak, hogy hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, vajon a következő négy évben is a hivatalban lévő Donald Trump marad-e a Fehér Ház ura, vagy pedig a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Az bizonyos, hogy a koronavírus-járvány okozta káosz, illetve a minden korábbinál több levélszavazás eredményeként még órákat, de akár napokat is várni kell a szavazatok végleges összeszámlálásáig – írja a Magyar Nemzet. A mérkőzés tehát még nem ért véget:

ugyan Donald Trump már bejelentette győzelmét, ezt rendkívül rossz néven vették a demokraták, akik a levélszavazatokban bíznak.

I will be making a statement tonight. A big WIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 4, 2020

Biden még reménykedik

Joe Biden kampánystábja deklaráltan abban bízik, hogy azokban a csatatérállamokban, ahol egyelőre még tart a szavazatok összesítése – Pennsylvania, Michigan, Wisconsin – a hivatalban lévő elnök jelenleg mért egyértelmű előnye ellenére mégiscsak a demokrata elnökjelölt kerekedik felül. Elemzők szerint ugyanakkor

ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a még meg nem számolt szavazatok jelentős többségét Bidennek kellene begyűjtenie – amire kevés esély van.

Volt már ilyen

A mostani bizonytalanság és káosz nem egyedülálló az amerikai történelemben, 2000. november 7-én hasonlóan szoros volt a küzdelem George W. Bush akkori republikánus elnökjelölt és demokrata riválisa, Al Gore között. Aznap éjjel a most Trump által bezsebelt Floridában mindössze 1738 szavazatkülönbség volt a két jelölt között Bush javára, a 29 elektori szavazattal bíró délkeleti állam pedig alapjaiban átszabta volna a választási eredményt. Al Gore újraszámlálást követelt, így a jogi csatározásnak csak egy hónappal később lett vége, Gore december közepén ismerte el a vereségét.

A levélszavazatok körül ugyanakkor már régóta folyik a politikai vita, nem véletlen, hogy az elmúlt 24 órában Trump többször is utalt rá: a választás napjának van egy pontos dátuma, ezért legalábbis megkérdőjelezhető a Legfelsőbb Bíróság közelmúltban hozott döntése, miszerint a testület lehetővé tette, hogy Pennsylvaniában a választást követő három napban, levélben beérkező szavazatokat is érvényesként fogadják el. Ez alapvetően azt jelentené, hogy még napokba telik a végső győztes kihirdetése.

Három államban dől el az elnökválasztás

Mostanra tehát úgy tűnik, 2016-hoz hasonlóan Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban dőlhet el az amerikai elnökválasztás. A három állam összesen 46 elektori szavazatot ad az 538-ból, a küzdelem pedig mindegyikben rendkívül szoros. Michiganban kilencvenszázalékos feldolgozottságnál 49,4:49,1 arányban vezet Trump, a tíz elektori szavazattal bíró Wisconsinban pedig mindössze néhány ezer szavazat lehet a különbség, de úgy tűnik, kevesebb, mint egy százalékkal végül Biden kerekedhet felül. A fő kérdés tehát Pennsylvania marad: itt jelenleg 55,7 százalékot mérnek Trumpnak és 43,1-et Bidennek.

A jelentős különbség túlmutat a hibahatáron, a húsz elektori szavazatot adó államban tehát Bidennek óriásit kellene fordítania a levélszavazatokkal a győzelemhez.

A billegő államokban egyébként rendkívül jól teljesített a hivatalban lévő elnök, bár az egyik kulcsfontosságú csatatérállamnak számító Floridában szorosan alakult a végeredmény: Trumpnak 51,3 százalékkal sikerült nyernie. Ha a délkeleti államot nem sikerült volna megszereznie, gyakorlatilag csak az összes többi csatatérállam megnyerésével lett volna minimális esélye. Trump megszerezte Iowát, Texast és Ohiót is, ahol a közvélemény-kutatók csak nagyon kis előnyt prognosztizáltak neki, valamint a felmérésekre rácáfolva Georgiában is győzni tudott.

Vannak, akik máris gratuláltak Trumpnak

Akadnak olyanok is, akik szerint már most elég egyértelmű az amerikai választópolgárok döntése. A konzervatív Janez Janša szlovén miniszterelnök például az elsők között ragadta meg az alkalmat, hogy gratuláljon Trumpnak. A Twitter-mikroblogon azt írta:

„Minél nagyobb a késleltetés és ténytagadás a mainstream média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala.”

It’s pretty clear that American people have elected ⁦" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@realDonaldTrump⁩ ⁦@Mike_Pence⁩ for #4moreyears. More delays and facts denying from #MSM, bigger the final triumph for #POTUS. Congratulations ⁦@GOP⁩ for strong results across the #US@idualliance⁩ ⁦ pic.twitter.com/vzSwt9TBeF

Utcára vonultak a BLM-aktivisták

Donald Trump várható győzelmének hírére a radikális baloldal utcára vonult Washingtonban Trump-ellenes jelszavakat skandálva. Washingtonban kisebb tömegverekedés alakult ki néhány szélsőséges között, az egyik például egy vasrúddal ütlegelte a másikat.

Fights are breaking out at BLM plaza in Washington DC. Someone hits a person on the head with a metal bat. pic.twitter.com/hNtGUT2BD6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában