Gyógyítás

2017.10.05. 06:49

Csökkent a várólistán lévő betegek száma

A múlt hónapban 27 ezernél valamivel többen vártak valamilyen egészségügyi beavatkozásra, miközben ugyanez a szám öt évvel ezelőtt még hetvenezer volt – írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint a szeptemberi 27 ezerhez képest augusztusban 350-nel, júliusban pedig 1600-zal szerepeltek többen várólistán. A leghosszabb ideig a gerincstabilizáló, a térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell várniuk a betegeknek, utóbbi esetében átlagosan 305 nap a várakozási idő.

Szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben: szeptemberben 10 ezer 316 beteg várt átlagosan 90 napot a szemműtétjére. Ennél a beavatkozásnál azonban 2013-hoz képest harmadára csökkent a várakozási idő, ugyanez a helyzet a térdprotézis-műtétek esetében is, amelyeknél 440 nappal kevesebbet töltenek az érintettek a várólistán.

A kórházak esetében is nagy a szórás, például a Pécsi Tudományegyetemen a gerincstabilizáló és térdprotézis-műtéteknél több mint 560 nap a várakozási idő, miközben például a Békés Megyei Központi Kórházban nincs várólista ezeknél a beavatkozásoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában