Ország-világ

2020.10.28. 08:53

Családi tetőtér-beépítésekre is jár a kiemelt összegű csok (videó)

Többgenerációs ingatlan kialakításakor az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszegekre jogosultak a fiatalok január 1-jétől.

Budapest, 2020. október 28. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású elemérõl tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Január elsejétõl akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás elõtt álló vagy már gyermeket nevelõ fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a miniszter. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Többgenerációs otthonok létrehozását is támogatja a kormány, azaz a tetőtér-beépítésekre a kiemelt összegű csokot lehet igényelni 2021. január 1-jétől – jelentette be szerdán délelőtt Novák Katalin családügyi miniszter a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A tárcavezető úgy fogalmazott, ezzel felteszik a koronát az otthonteremtési programra, „befejezik az építkezést”.

A miniszter szerint gyakori élethelyzet, hogy egy családban egy ház tetőterét beépítenék. Az igénylés feltétele az lesz, hogy a nagyszülőktől önálló, más tulajdonban lévő, külön bejáratú otthon jöjjön létre konyhával, fürdőszobával, lakótérrel. További kikötés, hogy egy gyermek esetén legalább 40, két gyermeknél 50, három vagy több gyermeknél 60 négyzetméter legyen az alapterület.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án
Fotó: Kovács Attila / MTI

Novák Katalin hangsúlyozta, a csok általános szabályai vonatkoznak erre az esetre is, azaz meglévő gyermeknél nincs életkori határ, a vállalt gyermekeknél viszont legfeljebb 40 éves lehet az anya.

A vissza nem fizetendő támogatás egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, háromnál 10 millió forint. A kétgyermekesek ehhez felvehetik a legfeljebb tízmillió forintos támogatott kölcsönt, a háromgyermekesek pedig akár 15 millió forintot is.

Korábbi bejelentések

Az új otthonteremtési program első pillérét még október 7-én Orbán Viktor jelentette be. A miniszterelnök közölte, a 2022. december 31-ig tartó építkezések esetében 2021. január 1-jétől ismét 5% lesz a lakásépítések áfája. A támogatás legfeljebb 150 négyzetméteres lakás és 300 négyzetméteres ház építése esetén igényelhető. Aki pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellett él ezzel a lehetőséggel, még az 5%-os áfát is visszaigényelheti.

Ezt követte október 14-én a kormány újabb bejelentése, amely szerint az állam a lakásfelújítási költségek felének átvállalásával, legfeljebb 3 millió forinttal segíti a gyermeket nevelő családokat.

Október 20-án Novák Katalin miniszter még azt is közölte, hogy jövő januártól teljes illetékmentességet élvez mindenki, aki családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárol ingatlant.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában