Járvány

2020.11.26. 18:00

Csak jövő év közepén kezdődhet a tömeges oltókampány Afrikában

Nem valószínű, hogy jövő év közepe előtt megkezdődik a koronavírus elleni tömeges oltókampány Afrikában, a vakcina megfelelő hűtése és tárolása is problémát jelenthet – közölte csütörtökön az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ.

Egyes európai országokban már januárra tervezik az oltókampány kezdetét, egészségügyi szakemberek azonban attól tartanak, hogy Afrika a sor végén fogja találni magát a vakcinák leszállításában, ugyanis a gazdagabb államok már több száz millió adagot előjegyeztek a különböző gyártóknál.

„Rendkívüli aggodalommal tölt el bennünket, hogy nem fogunk időben hozzáférni az oltóanyagokhoz”

– mondta John Nkengasong, a szervezet igazgatója.

„Véleményem szerint akár jövő év közepéig is eltarthat, mire valóban meg tudjuk kezdeni az oltókampányt Afrikában” – tette hozzá.

Sajtótájékoztatóján arra is kitért, hogy céljuk a lakosság 60 százalékának beoltása, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy logisztikai problémákkal is számolni kell, például a nem megfelelő áramellátás és a bizonyos régiókra jellemző magas átlaghőmérséklet miatt.

Az 1,3 milliárdos lakosú kontinensen több mint 2,1 millió igazolt koronavírus-fertőzöttet és mintegy 50 ezer halálos áldozatot regisztráltak.

A járvány által leginkább érintett régiónak a kontinens déli része számít, ezt Észak-Afrika követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában