Járvány

2020.06.17. 06:16

Brüsszel a veszélyhelyzet megszüntetése után is vizsgálódik

Éberek maradunk: nyomon fogjuk követni, hogy a jogállamiságot, alapvető jogokat és a közösségi jog alkalmazását érintő intézkedéseket miképp szüntetik meg – közölte az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület jogállamisági ügyekben illetékes szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: ez minden egyes EU-tagállamra igaz, tehát, valamennyi uniós országban, egészen az utolsó, a vírus nyomán bevezetett rendkívüli intézkedés megszüntetéséig vizsgálják a helyzetet.

„A bizottság már a kezdetektől következetesen állította, hogy minden hasonló intézkedésnek időben meghatározottnak kell lennie, és csak addig tarthat, ameddig a helyzet azt valóban megköveteli. El is várjuk az uniós országoktól, hogy amennyiben a világjárvány elleni küzdelem már nem igényli, szüntessék meg a rendkívüli szabályokat” – nyomatékosította a lap kérésére a testület.

A magyar vírustörvény gyakorlatilag a bevezetése óta rengeteg kritikát kapott Brüsszelből, annak ellenére, hogy

Věra Jourová bizottsági alelnök több alkalommal is kijelentette, hogy a testület nem indít kötelezettségszegési eljárást az ügyben, hiszen a szabályozásnak nincs a közösségi joggal ellentétes eleme.

Emlékezetes az is, hogy az uniós parlament – a liberális Jourová részvételével – vitát rendezett a magyar rendkívüli jogrendről, ám a brüsszeli ülésre magát Orbán Viktor miniszterelnököt várták, így a Magyarország képviseletére önként jelentkező Varga Judit igazságügyi miniszter végül nem szólalhatott fel a képviselők előtt.

A járványügyi átmenettel tehát borítékolhatóan nem lesz vége Budapest és Brüsszel nézetkülönbségének – erre nemcsak a friss bizottsági nyilatkozatból, de Jourová egy múlt heti interjújából is következtetni lehet. Ebben a demokráciáért és átláthatóságért felelős cseh biztos kijelentette: szerinte „az igazság pillanata” jön el a magyar rendkívüli jogrend megszüntetésével. „Az uniós jog szempontjából problémás lenne, ha a veszélyhelyzeti szabályozás egyes elemei megmaradnának” – hangoztatta a liberális politikus. Arra a felvetésre, hogy mit is értett Jourová utóbbi mondat alatt, a bizottság megismételte, hogy a járvány elleni küzdelem végeztével minden rendkívüli intézkedést meg kell szüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában