válság

2019.02.11. 20:20

Brazília felől próbálnak segélyszállítmányt küldeni Venezuelába

A brazíliai már a második útvonal lenne, amelyen keresztül segélyeket próbálnak eljuttatni Venezuelába.

A brazil kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy eljuttassa a venezuelai népnek szánt segélyszállítmányt a venezuelai határhoz – közölte Maria Terese Belandria, a több ország által elismert venezuelai ideiglenes kormány Brazíliában akkreditált nagykövete hétfői sajtótájékoztatóján Brazíliavárosban.

Belandria hozzátette, a segélyszállítmány, amelyet Brazíliának a Venezuelával szomszédos Roraima államába küldenek, az Egyesült Államok adománya mellett a brazil kormányét, magáncégekét és számos külföldi országét is tartalmazza.

Belandria a sajtótájékoztatót a brazil külügyminisztériumban tartotta meg, mert Venezuelának az országban lévő nagykövetségének az épületébe nem mehetett be.

Arra a kérdésre, vajon a venezuelai katonaság beengedi-e a segélyszállítmányt az országba, a nemzetközi segélyszállítmányok koordinációjáért felelős venezuelai ellenzéki törvényhozó, Lester Toledo azt felelte, a katonák tudják, hogy ezt az élelmiszert a gyerekeknek küldik. Elmondta egyúttal, hogy az elkövetkezendő hetekben Roraimába látogat és a brazil hatóságokkal gondoskodni fognak arról, hogy a segélyek Venezuelába jussanak.

A brazíliai már a második útvonal lenne, amelyen keresztül segélyeket próbálnak eljuttatni Venezuelába.

A venezuelai hadsereg a hétvégén 100 tonnányi, Kolumbia felől érkező nemzetközi humanitárius segélyt szállító teherautó belépését tagadta meg az országba. A szállítmány csütörtök óta vesztegel a kolumbiai határon Cúcuta városnál.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű törvényhozás vezetője, aki több mint két hete nyilvánította saját magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének, a Twitteren azt közölte: munkálkodik azon, hogy a segély eljusson a rászorulókhoz.

Nicolás Maduro, a hivatalban lévő elnök viszont újra világossá tette, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Az országban uralkodó élelmiszerhiányért az amerikai szankciókat tette felelőssé, és tagadta, hogy országában humanitárius válság lenne.

Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában