lebukott informátorok

2021.03.20. 21:28

Bolgár miniszterelnök: Oroszország ne kémkedjen Bulgáriában!

A csoportot európai uniós országok és az Egyesült Államok szakszolgálatainak segítségével leplezték le.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szombaton felszólította Oroszországot, hogy ne kémkedjen Bulgáriában, miután őrizetbe vették a szófiai védelmi minisztérium hat munkatársát, mert bizalmas információkat adtak át Moszkvának.

A csoportot európai uniós országok és az Egyesült Államok szakszolgálatainak segítségével leplezték le. A katonai ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak hosszabb ideig tevékenykedtek és komoly veszélyt jelentettek Bulgária nemzetbiztonságára, valamint a NATO és az Európai Unió biztonságára nézve, amelyeknek az ország tagja. Az informátorok titkos katonai és csúcstechnológiákkal kapcsolatos értesüléseket adtak át Moszkvának.

Az elmúlt 18 hónapban hat orosz diplomatát utasítottak ki Bulgáriából kémkedés miatt, köztük egy katonai attasét. Az incidensek fokozták a feszültséget a hagyományosan jó viszonyt ápoló Szófia és Moszkva között. Bulgáriát történelmi, gazdasági és kulturális szálak fűzik Oroszországhoz, amely egyben Szófia legfőbb energiaellátója.

Bojko Boriszov elmondta: a legújabb eset miatt újra előfordulhat, hogy persona non gratának kell majd minősíteni orosz diplomatákat.

A szófiai orosz nagykövetség pénteken felszólított mindenkit, hogy kerülje a spekulációkat, és várja meg a bíróság ítéletét az ügyben.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Észak-Macedónia támogatásáról biztosította Bulgáriát.

„Teljes mellszélességgel támogatjuk Bulgáriát a feltételezett kémhálózat felszámolására tett erőfeszítéseiben, valamint azokban a lépésekben, amelyek célja, hogy felszámolja területén Oroszország ellenséges tevékenységét” – mondta Dominic Raab brit külügyminiszter szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában