csúcstalálkozó előtt

2018.06.09. 09:11

Bizalmas adatokat loptak kínai hackerek az amerikai haditengerészettől

Az ellopott adatok között szerepeltek amerikai tengeralattjárókra tervezett szuperszonikus, hajók elleni rakétákra vonatkozó tervek is.

Az adatlopás januárban és februárban történt – közölték a Washington Posttal a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel nevük elhallgatását kérő tisztségviselők. A hackerek az amerikai haditengerészet Tengeralatti Hadviselés Központjának dolgozó egyik vállalkozót vették célba – tették hozzá. A vállalkozó személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Eközben az NBC amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy utasították a Donald Trump amerikai elnököt az amerikai – észak-koreai csúcs miatt Szingapúrban kísérő amerikai titkosszolgálati ügynököket, hogy figyelmüket főként a kínai hírszerzés esetleges tevékenységére fordítsák. Az ügynököknek megszabták: kifejezetten ügyeljenek a kínaiak beszervezési kísérleteire főként bárokban és éttermekben.

A hírtelevízió szerint emellett külön problémát jelenthet az, hogy a kínaiak bepoloskozzák a csúcsnak helyt adó Capella Hotelt. Éppen ezért nem kizárt, hogy a lehallgató-készülékek felvételét akadályozó különleges napellenzőket állítanak fel a tárgyalások helyszínei körül.

Donald Trump és Kim Dzsong Un a tervek szerint kedden találkozik Szingapúrban a történelmi csúcs keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában