KÖZÉP-KELETI FESZÜLTSÉG

2017.11.20. 15:12

Bíráló határozatot hoztak Irán ellen az Arab Liga külügyminiszterei

Kevés konkrét lépést, de hosszú bírálatot tartalmazó határozatot hoztak Irán és a vele szövetséges libanoni Hezbollah szervezet ellen vasárnap esti kairói tanácskozásukon az Arab Liga külügyminiszterei; Irán hétfőn „értéktelennek” nevezte a határozatot.

A vasárnapi rendkívüli ülés összehívását Szaúd-Arábia kérte, hogy megvitassák, hogyan lehet kivédeni az arab országok belügyeibe való iráni beavatkozás, valamint a biztonság és a béke megsértésére tett kísérleteket. A külügyminiszterek Rijád kívánságának megfelelően hoztak egy határozatot, miszerint Irán destabilizálja a térséget. Bejelentették, hogy „tájékoztatják az ENSZ Biztonsági Tanácsát Irán tevékenységéről, mindenekelőtt a jemeni síita lázadók támogatásáról, egyelőre nem kérik a BT összehívását” – közölte Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára.

Az egyetlen konkrét büntetés, amelyet a külügyminiszterek hoztak, hogy az arab távközlési műholdak beszüntetik az Irán által finanszírozott tévéadók műsorának sugárzását.

Korábban a tanácskozáson Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter közölte: „Szaúd-Arábia nem szemléli tétlenül Irán agresszióit, és minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy megvédje nemzetbiztonságát és népét”.

A Rijáddal szövetséges Bahrein külügyminisztere szintén Iránt és a szövetségeseit bírálta. A terrorista Hezbollah libanoni síita szervezet Irán meghosszabbított

karja a térségben, és Libanon a terrorszervezet teljes ellenőrzése alatt áll – mondta Háled bin Ahmed al-Kalifa sejk.

Irán hétfőn értéktelennek nevezte az Arab Liga külügyminisztereinek határozatát. „Az ehhez hasonló, értéktelen határozatok nem jelentenek megoldást a térség problémáira, amelyek nagy része Szaúd-Arábia meddő politikájának eredménye” – idézte Bahram Gaszemi iráni külügyi szóvivőt az Irna hírügynökség. „Ehelyett inkább fel kellene hagyni a cionista rezsim politikájának követésével, amelynek célja, hogy fokozza a megosztottságot a térségben” – tette hozzá.

A szóvivő egyúttal hazugságnak nevezte az Iránnal szemben felhozott vádakat, és az arab államok elleni agresszióval vádolta Rijádot.

Szaúd-Arábiának „azonnal fel kellene hagynia a jemeni arab néppel szembeni barbár agresszióval, és véget kellene vetnie a nyomásgyakorlásnak Libanonban, Katarban és az egész térségben” – figyelmeztetett.

Michel Aoun libanoni elnök hétfőn visszautasította az Arab Ligában elhangzott célozgatásokat, melyek szerint országa támogatja a terrorizmust.

„Libanon elfogadhatatlannak tartja a feltételezéseket, melyek szerint kormánya partner terrorista tettekben”

- mondta Aoun, miután találkozott Ahmed Abul Geittel, az Arab Liga főtitkárával.

Közlése válasz volt arra, hogy az Arab Liga terrorizmussal vádolja a Hezbollahot, amely benne van a libanoni kormányban.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a két regionális hatalom, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között, amelyek számos kérdés – így a jemeni és a szíriai háború, valamint a libanoni helyzet – megítélésében ellentétes nézeteket vallanak.

Szaad Haríri volt libanoni miniszterelnök korábban azzal vádolta meg Iránt és a Hezbollahot, hogy teljes befolyásuk alá vonták az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában