"Válasszon okosan!"

2018.11.14. 15:30

Betegtájékoztató kampány indul

Országos betegtájékoztató kampányt indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK).

A két szervezet szerdai budapesti közös sajtótájékoztatóján Éger István, a MOK elnöke elmondta, a „Válasszon okosan!” elnevezésű kampány plakátjain és a szórólapokon arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen panaszokkal hova fordulhat a lakosság.

Így rajzok, ábrák segítségével orientálják a betegeket abban, hogy

milyen esetekben kérhetik gyógyszerész segítségét, mi a háziorvos feladata, mikor ajánlott a háziorvosi ügyeletet hívni és mely esetekben kell mentőt hívni.

Az orvoskamara elnöke úgy fogalmazott, a plakátkampány nem pótolja a kamara által évek óta szorgalmazott egészségtan-oktatást, de abból egy pici szeletet kiragadva szeretnének segíteni a lakosságnak és ezáltal az ellátó intézményeknek.

A nagyobb méretű plakátokat rendelőkben, kórházakban fogják kirakni, a szórólapokhoz a gyógyszertárakban lehet majd hozzájutni.

Utóbbiakat olyan helyekre is szeretnék eljuttatni, ahol egyéb ügyintézés miatt kell az embereknek várakozniuk.

Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke arról beszélt, hogy a gyógyszerészek is megfelelő kompetenciákkal vesznek részt az ellátásban, segítenek az öngyógyszerezésben, tanácsadásban, és azt remélik, hogy a kampány segítséget fog nyújtani a lakosságnak.

A plakátok és szórólapok elkészítését a két kamara közösen finanszírozza.

Az orosházi sürgősségi osztály problémáira kitérve Éger István kérdésre válaszolva azt mondta, kevés olyan sürgősségi hely van az országban, ahol a munkakörülmények és feltételek megnyugtatóak lennének.

„A helyzet érdemben évek óta nem javult, ezt máról holnapra megoldani nem lehet” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a sürgősségi osztályok betegforgalmának nagy része nem indokolt, olyan eseteket is el kell látniuk, amelyek nem oda valók. Ez pedig elveszi a figyelmet és a kapacitást a tényleg rászorulóktól – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában