elismerés

2018.03.01. 16:38

Berlusconi: Orbán Viktor nagyon jól dolgozik

Orbán Viktor kedves barátom, és Magyarország jelenlegi helyzetében nagyon jól végzi a dolgát - jelentette ki Silvio Berlusconi az olasz jobbközép választási programjáról beszélve a RAI olasz közszolgálati televízióban csütörtökön.

A jobbközép koalíció vezetője a RAI 3 televíziócsatorna Agorá című közéleti műsorában azzal kapcsolatban beszélt Orbán Viktorról, hogy a koalíciójához tartozó Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek (FdI) vezetőjét szerdán Budapesten a magyar miniszterelnök fogadta.

Giorgia Meloni és Orbán Viktor találkozója széles visszhangot kapott az olasz sajtóban. Meloni mindenekelőtt az EU-hoz fűződő kapcsolatokról és a migrációról egyeztetett a magyar kormányfővel. Nyilatkozatában példaértékűnek nevezte a V4-ek európai politikáját.

„Nekem Orbán szimpatikus, a magyarok megválasztották, és a magyarok érdekeit képviseli Európában” – mondta Giancarlo Giorgetti, az Északi Liga képviselője szintén a RAI 3 műsorában. Hozzátette:

Orbán Viktornak nagyon világos elképzelése van a határokról és arról, hogy a nép által megválasztottaknak, nem pedig a nagy pénzügyi hatalmaknak kell kormányozniuk.

Giancarlo Giorgetti kijelentette: úgy látja, Orbán Viktor elérte, hogy tiszteletben tartsák őt Európában.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője úgy reagált, Giorgia Meloni jól tette, hogy Orbán Viktorral az Európai Unióról és a migrációról egyeztetett. „Mi is azt fogjuk tenni, amit mások tesznek, megvédve saját határainkat!” – jelentette ki Matteo Salvini egy milánói kampánytalálkozón.

A Meloni-Orbán találkozóról Marco Minniti, a jelenlegi ügyvivő római kormány belügyminisztere is véleményt mondott. Minniti kijelentette, hogy Orbán Viktor „nem az az ember, akiben bízni lehet Európában”. A baloldali olasz politikus hozzátette, „a migrációs áramlatot falak emelése nélkül kell irányítanunk, az emberséget és a biztonságot ötvözve egymással”.

Az előrejelzések szerint a vasárnapi olasz parlamenti választásokon a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció áll győzelemre.

A szövetséget a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (Forza Italia, FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni vezette FdI alkotja más, kisebb jobboldali és jobbközép pártokkal.

Januárban Maurizio Gasparri, a FI szenátora példaértékűnek nevezte Orbán Viktor migrációs politikáját, hangsúlyozva, hogy ezt a FI is osztja.

Matteo Salvini kijelentette, hogy Orbán Viktor Európája az, amely neki tetszik.

Giorgia Meloni egyik februári Twitter-bejegyzésében bejelentette, hogy ha kormányra kerül a jobbközéppel, betiltatja a Soros György támogatta olaszországi nem kormányzati szervezeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában