Halottak napja

2018.10.30. 17:47

Benkő: a sírokban nyugvó katonák között nincs különbség

A gyertya fénye nem csak emlékeztet, hanem arra is figyelmeztet, milyen fontos elkerülni a háborút.

A sírokban nyugvó katonák között nincs különbség sem rang, sem beosztás, sem származás szerint – emelte ki a honvédelmi miniszter a halottak napja alkalmából szervezett hagyományos kegyeleti gyertyagyújtáson kedden Budapesten.

Benkő Tibor a budai Várban a Kapisztrán téren, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott megemlékezésen azt mondta: amikor a kegyelet gyertyáit meggyújtjuk, nincs különbség a Magyarországért harcoló katonák és az ellenség katonái között. Ugyanazzal a kegyelettel kell emlékezni, mert ekkor a katonákra gondolunk, akik hazájukért áldozták a legdrágábbat, az életüket.

A miniszter kiemelte továbbá, hogy a gyertya fénye nem csak emlékeztet, hanem arra is figyelmeztet, milyen fontos elkerülni a háborút.

Emlékezzünk tisztelettel és hajtsunk fejet elődeink, hős katonáink előtt – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: dicsőség a hősöknek, dicsőség hős elesett katonáinknak.

Benkő Tibor beszéde után a tábori lelkész szolgálat képviselői mondtak misét az elesett katonákért.

A megemlékezésen részt vett – mások mellett – Korom Ferenc vezérkari főnök, Kovács Vilmos, a hadtörténeti intézet és múzeum parancsnoka, valamint a katonai attasétestület több tagja.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában