váratlan

2020.02.10. 14:44

Bejelentette távozását a német CDU elnöke

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, jelentették német hírportálok.

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő – 2021 őszére tervezett – szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – írja CDU-s körökből származó értesülésekre hivatkozva a V4NA hírügynökség.

Kramp-Karrenbauer úgy tervezi, a vezetésével az idén nyáron megszervezik a kancellárjelölt kiválasztási folyamatát, és a munka végeztével távozik a pártelnöki tisztségből. A szövetségi kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségét megtartja.

A lemondott pártelnök hozzátette: mindaddig megtartja tisztségét, ameddig nem sikerült megtalálni utódját a párt élén.

Annegret Kramp-Karrenbauer a bejelentés napján. Távozóban
Fotó: Bernd von Jutrczenka / DPA/AFP

A V4NA szerint egyébként AKK abba bukott bele, hogy a múlt heti türingiai választásokon a CDU helyi képviselői nem az Angela Merkel kancellár által favorizált baloldali jelöltet, hanem a német liberális FDP jelöltjét választották meg miniszterelnöknek, a bevándorlásellenes AfD párt támogatásával. A voksolás idején hivatalos látogatáson Dél-Afrikában tartózkodó Merkel kancellár a választások napján azt üzente, hogy az eredmény „megbocsáthatatlan”, és hogy azt „vissza kell csinálni” új választások kiírásával.

Döntését indokolva Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a CDU egyes csoportjainak nem tisztázott a viszonya a jobboldali AfD-vel, illetve a volt keletnémet kommunista pártból kialakult Baloldal (Die Linke) párttal.

Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének. Angela Merkel kancellárt követte a tisztségben. Pártelnöki tevékenysége idején a CDU választói támogatottsága nem erősödött. Személyes népszerűsége megválasztása óta alacsony, nem sikerült a választók számottevő részét meggyőznie arról, hogy megfelelő kancellárjelölt, illetve kancellár lehet belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában