kinevezés

2019.04.30. 21:00

Bartos Mónika lesz a diákok nyelvi kurzusáért felelős miniszteri biztos

A program fő célkitűzése, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok.

Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos – közölte az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta: Bartos Mónika feladata lesz, hogy

megszervezze a 9. és 11. évfolyamra járó 140 ezer magyar diák két-kéthetes külföldi nyelvi kurzusát.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára arról beszélt: számításaik szerint egy tanuló táboroztatása kétezer euróba kerül, így a teljes program évi 90 milliárd forint költségvetési forrást igényel. Ebből biztosítják az utazás, a kint tartózkodás és a nyelvtanfolyam költségeit.

Közölte: a

heti 20-25 órás tanfolyam mellett a diákok nyelvtudása a szabadidős programokon is erősödik,

és törekszenek arra is, hogy családoknál szállásolják el őket, mert így még több lehetőségük lesz idegen nyelven kommunikálni.

Az államtitkár kitért arra: a szervezőmunka a Bartos Mónika által vezetett „operatív csapatra hárul”, a „technikai hátteret” pedig a Tempus Közalapítvány biztosítja. Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet majd, és a pályázati rendszer kialakításánál igyekeznek „minden tanulói igényt figyelembe venni”.

Bartos Mónika elmondta:

a program minden diák számára nyitott, célja, hogy motiválja a fiatalokat a nyelvtanulásra, sikerélményt biztosítson, ezért szakmai ajánlások alapján valószínűleg egy de „minimális nyelvi tudás” lesz az előfeltétele.

Hozzátette: a program fő célkitűzése, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok.

Célországként elsősorban Európai Uniós országokat jelölnek meg, így már felvették a kapcsolatot az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Ausztria és Németország, rajtuk kívül pedig Kína nagykövetével is.

A program jövőre indul, 2019-et a részletek kidolgozására fordítják

- mondta a miniszteri biztos.

Kásler Miklós ehhez hozzátette: bár ezt az évet a felkészülésre szánják, ez „nem jelenti azt, hogy amit meg lehet szervezni az idén, azt ne tennénk meg”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában