hét golyóval

2021.04.10. 16:45

Az újságíró-gyilkosság gyors felderítését ígérte a görög kormány

Jórgosz Karaivaz bűnügyi újságíró meggyilkolásának mielőbbi felderítését ígérte az athéni kormány szombaton.

– A görög rendőrség nagyon gyorsan meg fogja találni a felelősöket, és bíróság elé állítja őket – mondta Mihalisz Kriszokojdisz görög polgári védelmi miniszter az ERT görög állami tévécsatornának.

A tárcavezető hozzátette: találkozott Kiriakosz Micotakisz görög kormányfővel, aki az eset sürgős felderítését kérte.

Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte a gyilkosságot, „megvetendő, gyáva tettnek” nevezve azt. A Twitteren azt írta:

Európa kiáll a szabadságjogokért, amelyek közül a sajtó szabadsága az egyik legszentebb.

Karaivazt szemtanúk beszámolója szerint két, motoron érkező fegyveres gyilkolta meg pénteken az Athén egyik elővárosában, Alimoszban található otthona közelében. A bűncselekmény indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

A rendőrség szerint az elkövetők több lövést is leadtak az 52 éves újságíróra. Karaivazzal hét lövedék végzett,

míg a helyszínen eddig összesen 17 töltényhüvelyt találtak. Mivel a környéken élők a rendőrség szerint nem hallottak semmit, ezért feltételezik, hogy a lövéseket hangtompítóval ellátott fegyverből adták le.

Az újságíró a STAR TV kereskedelmi csatornának dolgozott, és főleg jogi és rendőrségi ügyek tudósításáról volt ismert hazájában. Az áldozat kollégái szerint

a gyilkosok egy olyan bűnszövetkezet megrendelésére dolgozhattak, amely tevékenységével Karaivaz tudósításaiban foglalkozott.

A történtek sokban emlékeztetnek a tizenegy éve meggyilkolt Szókratisz Gioliász újságíró ügyére, akit szintén az otthona előtt öltek meg 16 lövéssel. Akkor egy szélsőbaloldali terrorszervezet jelentkezett elkövetőként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában