Paksi bővítés

2017.12.12. 17:20

Az LMP társelnöke betekintett a megvalósítás ütemtervébe

„Sokkal nem vagyok közelebb a célomhoz” – nyilatkozta Szél Bernadett, az LMP társelnöke újságíróknak, miután kedden betekintett a Paks II. beruházás megvalósítási ütemtervébe.

Aszódi Attila, az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára ugyanakkor azt mondta: a képviselő minden kérdésére válaszoltak.

Szél Bernadett a betekintést követő sajtótájékoztatóján elmondta: arra várt választ, mikor, ki, mennyit és mire költ az adófizetők pénzén a beruházás „ürügyén”.

Szerinte azonban ez a számára kedden bemutatott fővállalkozói szerződés műszaki ütemezésének dokumentumaiból nem derült ki. Úgy ítélte meg: eltitkolták előle azokat a költségvetési adatokat, amelyek alapján ellenőrizhetőek lennének az eddigi költések.

Kifogásolta azt is, hogy számára egy régi ütemtervet mutattak, holott Brüsszelbe már egy újat küldött ki a kabinet. Úgy fogalmazott: a magyar országgyűlési képviselő az utolsó a sorban, előbb tudják Moszkvában és Brüsszelben, hogy mi a helyzet a projekttel.

Kijelentette azt is: a dokumentumon, amelyben megítélése szerint nincsenek titkosítandó információk, egy „minősítési kavalkádot” talált, és csupán az orosz fél érdeke, hogy az ne legyen megismerhető.

Aszódi Attila arról számolt be, hogy az LMP képviselője több mint egyórás konzultáció után, amelynek során minden kérdésére válaszoltak, azt mondta neki: „sokkal többet tud ma már, és jobban tudna atomerőművet építeni, mint egy órával korábban”.

Az államtitkár cáfolta, hogy nem hatályos ütemtervet adtak volna át Szél Bernadettnek, mint fogalmazott, az ellenzéki politikus a hatályos műszaki mellékletbe tekintett be. Hozzátette ugyanakkor: folyamatban van az ütemterv módosítása, erről azonban már többször tájékoztatást adtak.

Kifejtette: az Európai Bizottság eljárása miatt kell azt 16 + 6 hónappal eltolni, ehhez azonban még engedélyeket kell beszerezni, így a módosított ütemezés még nem hatályos.

A dokumentumok titkosításának indokáról azt mondta: erre érdemben a minősítő tud válaszolni, vélelmezése szerint azonban ez a dokumentum felülvizsgálata miatt lehet szükséges. Az államtitkár megítélése szerint a módosítás lefutása után az ütemterv megismerhető lehet, ha a fővállalkozói szerződést megkötő két fél üzleti titkait nem sérti az.

Megerősítette: januárban elkezdődik a beruházáshoz szükséges infrastrukturális háttér építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában