Járvány

2021.08.27. 14:32

Az amerikaiak csaknem egyharmada megfertőződhetett 2020-ban

Túlnyomó többségük nem került a megerősített esetek közé.

Az amerikaiak csaknem egyharmada megfertőződhetett tavaly az új típusú koronavírussal tavaly a Columbia Egyetem kutatása szerint.

A Nature tudományos folyóirat friss számában publikált tanulmány szerzőinek becslése szerint 103 millió ember, vagyis a lakosság 31 százaléka lett fertőzött 2020-ban.

„A fertőzöttek túlnyomó többsége nem került a megerősített esetek közé” – mondta Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti egészségtani professzora.

A hivatalos számok csak az összes becsült fertőzéses esetek 10 százalékát tették ki márciusban, a pandémia kitörésekor, amikor a tesztelés még nem volt széles körben hozzáférhető, de a kutatók szerint az arány decemberre már 25 százalékra emelkedett.

„Az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes fertőzöttek, akik ettől még terjeszthették a vírust, kisebb valószínűséggel vizsgáltatták meg magukat” – magyarázták.

A tesztelés és a kezelések idővel javultak. A fertőzöttek közül a Covid-19-del összefüggésben elhunytak aránya a tavaszi hullám 0,8 százalékáról 0,3 százalékra csökkent az év végére, amikor a valódi fertőzések 25 százaléka tükröződött a hivatalos számokban.

Az Egyesült Államokban a teljes halálozási arány augusztus 25-én 1,6 százalék volt az Oxfordi Egyetem Our World in Data (Világunk az adatokban) szervezetének hivatalos adatai szerint. Az amerikai tudományos akadémia a múlt hónapban tette közzé a Washingtoni Egyetem becslését, amely szerint idén márciusra az amerikaiak körülbelül egyötöde kapta el a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában