REÁLÉRTÉK

2017.09.13. 10:27

Az áfacsökkentés is növeli a nyugellátás értékét

Jövőre tovább emelkedik a nyugdíj, emellett a gazdasági növekedés függvényében az ellátottak prémiumot is kapnak egyszeri juttatásként. Az átlagnyugdíj csaknem negyvenezer forinttal nőtt 2010 óta Magyarországon. A kormány a juttatás emelése mellett egyéb intézkedésekkel is segíti az időseket.

Folyamatosan nő a hazai nyugdíjak vásárlóereje

A kormány célja teljesült, mivel az elmúlt években sikerült megtartani a nyugdíjak reálértékét, ráadásul a vásárlóérték az utóbbi hét évben mintegy 9,5 százalékkal emelkedett. Az ellátás átlagos összege ma 122 ezer forint felett van, szemben a 2010 eleji 84 ezer forinttal, ami 23,1 százalékos növekedés.

A 2010 előtti kormányzati döntések rendkívül súlyosan érintették az időseket, mivel amellett, hogy elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat, jelentősen, mintegy 8,5 százalékkal csökkent az alapvető ellátásuk értéke. 2010 előtt a magyarok korábbi jövedelmük 54 százalékából gazdálkodhattak, nyugdíjazásuk után, jelenleg annak 67 százalékát kapják meg. A kormány a nyugdíjak emelésén felül 2016-ban tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal is támogatta az időseket.

Jövőre a nyugdíjemelés és ellátásuk reálértékének megőrzése mellett prémiumra is számíthatnak az érintettek, amennyiben a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti lesz. A költségvetés háromszázalékos nyugdíjemeléssel és 2,7 millió érintett emberrel becsül, ebben a halmazban nemcsak az öregségi ellátásban részesülők, hanem például az árvaellátásban vagy az ’56-os és a politikai rehabilitációs nyugdíjpótlékban részesülők is benne vannak.

Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésével további jelentős összeget tudnak megtakarítani a nyugdíjasok

A kormány a programot 2016-ban kezdte, amikor a sertéshús áfakulcsát a korábbi 27 százalékról ötre csökkentette. Az idén a baromfihúsra, a tojásra, a friss tejre bevezetett ötszázalékos áfakulcs további jelentős megtakarítást hozott az idősebb korosztálynak is.

Kevesen tesznek félre

Keveset tesznek félre a magyarok időskorukra – emelte ki a Világgazdaság.

„A szűkös időkeret miatt kiemelten fontos, hogy az emberek a nyugdíjasévekre gondolva megfelelő megtakarítási formát válasszanak, és jól fektessék be a pénzüket”

– emelte ki Sebestyén András, a téma szakértője.

Az aktív népesség körülbelül 30 százaléka takarít meg nyugdíjcéllal, és ebben a magyar állam is szerepet vállal: évente akár 100-150 ezer forintos szja-jóváírást is lehetővé tesznek a megtakarítóknak – olvasható a Nyugdijbiztositas.com elemzésében. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak már több mint 1,1 millió tagjuk van, ők nyugdíjcélú megtakarításként havi átlagban 3000 forintot fizetnek be, ami aligha oldja meg az időskori elszegényedést.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában