védelem

2021.03.31. 08:08

Ausztrália saját célkövető rakétákat fejleszt amerikai segítséggel

Ausztrália védelmi képességeinek fejlesztése jegyében saját célkövető rakétákat fog kifejleszteni szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal – jelentette be szerdán az ausztrál kormány.

Scott Morrison ausztrál kormányfő a változó globális környezettel indokolta a döntést, amely szerinte exportlehetőségeket és több ezer új munkahelyet teremt majd. Elmondta azt is, hogy országa 10 éves védelmi fejlesztésének keretében 1 milliárd ausztrál dollárt (236 milliárd forint) fordítanak a célkövető rakéták kifejlesztésére.

„Létfontosságú az ausztrálok biztonságához, hogy ausztrál területen saját, szuverén képességekkel rendelkezzünk” – nyomatékosította Morrison.

A miniszterelnök szerint ezzel Ausztrália nem csupán a védelmi képességeit fejleszti, de azt is biztosítja, hogy akkor is meglegyenek ezek a képességek, ha a globális szállításokban zavar támad.

Egy független elemző intézet becslése szerint az ausztrál kormány a következő két évtizedben mintegy 100 milliárd ausztrál dollárt (23,6 ezermilliárd forint) fordíthat rakéták és célkövető fegyverek beszerzésére.

Címkék#rakéta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában