Ország-világ

2020.09.11. 16:11

Amíg Karácsony tétovázik, Bécs eurómilliókat ad

Az osztrák főváros megbecsüli a vendégfogadó vállalkozásait, több válságmentő intézkedést tesznek.

Ausztriában nem vita tárgya, hogy a főváros legyengült turizmusát ki támogassa – az állam és az önkormányzat közösen – írja a Magyar Nemzet.

Harmadik, 50 millió eurós mentőcsomagját jelentette be csütörtökön Bécs a helyi szállásadók, vendéglátósok megsegítésére, ahol eddig két lépcsőben, összesen mintegy 350 millió eurót fordítottak tavasz óta a várost ért gazdasági károk enyhítésére.

A vendéglátó teraszok téli nyitvatartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter – hívta fel a figyelmet pénteken a bécsi központú hazai turisztikai tanácsadó cég, a GD Consuting.

Mint írják, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) ötletét felkarolva, Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter

a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek téliesítése mellett érvelt.

A tárcavezető szerint ugyanis ez segíthet, hogy a vendéglátósoknak a téli időszakban is pótlólagos forgalmuk legyen, mert „víruskonform” módon, a szabad téren biztosítják az éttermek, kávéházak működését az év végi szezonban.

Mivel Ausztriában a területfoglalási engedélyek kiadása és meghosszabbítása a települési önkormányzatok feladata, ezért Elisabeth Köstinger

felszólította a települések vezetőit, hogy tegyék lehetővé a kerthelyiségek, teraszok, standok téli működtetését.

Újabb mentőcsomag a fővárostól

A tanácsadó cég arról is ír weboldalán, hogy a bécsi városvezetés

a turizmus megmentése érdekében újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be szeptember 10-én.

A Michael Ludwig polgármester és Brigit Hebein alpolgármester részvételével rendezett tájékoztatón – amelyen a város gazdasági, turisztikai és digitalizációs ügyeiért felelős tanácsnoka, Peter Hanke is részt vett – ismertették a részleteket.

A GD Consulting emlékeztet:

Bécs eddig két lépcsőben, mintegy 350 millió eurót fordított tavasz óta, a koronakrízis miatt a várost ért gazdasági károk enyhítésére.

Koronacsomag III.

Szeptembertől egy újabb, 50 millió euró összértékű direkt támogatási konstrukciót (koronacsomag III.) dolgoztak ki, amelynek nagyobb része közvetlenül a szálláshely-szolgáltatókat és a turisztikai ágazatot hivatott segíteni.

Mivel Bécsben idén éves szinten a vendégéjszakák hetvenszázalékos csökkenésével, illetve a bevételek hatvanszázalékos zuhanásával számolnak, ezért

a kormányzati segélyprogramok mellett a bécsi szálláshelyek üzemeltetőire külön odafigyel a fővárosi önkormányzat.

Szeptembertől szálláshelyenként a tavalyi éves forgalom hat százalékának megfelelő összeg igényelhető a változó működési költségek fedezésére, egységenként maximum 50 ezer euró értékben. (A fixköltségek támogatására külön kormányzati program létezik Ausztriában) – írja a cég.

A főváros fizeti

E támogatási forma fedezésére

15 millió eurót különítettek el Bécs város költségvetésében. További hétmillió eurós pótlólagos büdzsé szolgálja a kiesett idegenforgalmi adó kompenzálását,

amely a város turisztikai hivatalának: a Wien Tourismusnak főbb bevételi forrása.

A tervek szerint ezekből az összegekből finanszírozzák a nemzetközi és belföldi forgalomélénkítő kampányokat és a város turisztikai szervezetének működtetését, egy hárommillió eurós keretösszegből pedig pályázati úton kívánják támogatni a nehéz helyzetbe került klubélet és a könnyűzenei iparág szereplőit.

Utóbbi esetben egy-egy produkció teljes költségvetésének kilencven százalékát finanszírozza a város, nyertes pályázóként maximum 30 ezer euró mértékig.

A koronacsomag III. ütemének fennmaradó részét

a munkahelyteremtést, a szakképzést és a digitalizációs szintlépést szolgáló projektekre fordítják

– összegezte a GD Consulting, amely utal rá, hogy az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) sürgető közleménye alapján a kilátásba helyezett támogatások gyors és bürokráciamentes célba juttatása várható Bécsben.

Miközben Budapesten

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat nem ad pénzt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatnak, például a vendéglátósoknak, taxisoknak - mondta Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az Origónak.

Hozzátette: a főváros nem tesz semmit, miközben 80-100 milliárdos tartalékkal rendelkezik. A budapesti vezetésnek meg kellene kezdenie az egyeztetést a turisztikai ágazat szereplőivel, a taxisokkal, vendéglátósokkal, hogy minél előbb kidolgozzák a segítség feltételeit.

Ha a főváros részéről valóban van igény a kormánnyal való egyeztetésre, akkor hívják össze a közfejlesztési tanácsot.

Azonban Karácsony Gergely és helyettesei még mindig úgy gondolják, hogy a fővárosnak nincs felelőssége, és legfőképpen nincs feladata a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében – nyilatkozta Láng Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában