háborús övezet

2019.09.28. 11:14

Amerikai légicsapás végzett dzsihadistákkal

Az Iszlám Állam terrorszervezet tizenhét harcosával végzett egy amerikai légicsapás Líbia déli részén – közölte az Egyesült Államok hadseregének afrikai parancsnoksága (AFRICOM) pénteken.

A tájékoztatás szerint a csütörtökön végrehajtott katonai műveletet a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő egységkormánnyal egyeztették.

Ez már a harmadik amerikai légicsapás volt Líbiában kevesebb mint két héten belül. A szeptember 19-én és 24-én végrehajtott korábbi bombázásokban összesen 19 feltételezett iszlamista vesztette életét.

Líbia déli részének egyes kiterjedt térségeiben sem a tripoli vezetés, de a tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok csapatai sem gyakorolnak ellenőrzést.

Halífa Haftar lázadó tábornok, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait a nemzetközileg elismert egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására azzal az ürüggyel, hogy kiűzi a terroristákat a fővárosból. Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és élvezi Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország támogatását. Harcosai azonban kemény ellenállásba ütköztek az egységkormánnyal szövetséges milíciák részéről, amelyeket Törökország és Katar támogat. A kiegyenlített küzdelemben több mint ezren vesztették életüket az ENSZ adatai szerint.

Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni.

Szakértők szerint a Tripoli körüli harcokat és az így keletkező hatalmi vákuumot az Iszlám Állam arra használhatja ki, hogy még jobban megvesse a lábát az ország déli csücskében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában