Ország-világ

2020.06.24. 14:57

Albán gengszterek uralják a migránstábort Calais-ban

A fegyverekkel és késekkel felszerelt banda szabja meg az átkelésre alkalmas vízi járművek árait is. Egy szörfdeszka vagy kajak például 550–880 euróba kerül. A gumicsónakokba szóló helyek ára ennél jóval borsosabb.

Migrants sit outside their tents in a make shift camp in the vicinity of the former 'Jungle' camp site, near the northern French port city of Calais on February 18, 2019. - Between 2015 and 2016 some 10,00 migrants lived in an informal camp which became know as the "Jungle" of Calais. The camp site was eventually raised by the French authorities in October 2016, with migrants being housed else where. (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philippe Huguen

A franciaországi Calais migránstáborában ismét mintegy ezer, Nagy-Britanniába tartó bevándorló gyűlt össze. Jelenleg egy fegyveres albán gengszterbanda „tart rendet” a terepen, ők szervezik meg az átkelést is a csatornán – írja a Breibart nyomán a V4NA hírügynökség.

Például térképet adnak annak, aki meg tudja fizetni, a térképen pedig bejelölik, hogy hova ásták el a felfújható gumicsónakot, a szörfdeszkát vagy a kajakot. A gumicsónakon egy hely 3000-5000 euró közötti összegbe kerül, a szörfdeszka vagy kajak ára 550–880 euró között mozog.

Egy határőrizeti tisztviselő szerint az albán embercsempészbandák egy időben több csónakot is elindítanak a calais-i partokról, hogy még nehezebben lehessen elfogni azokat. Ráadásul, miközben a francia és az angol járőrhajók ezekre vadásznak, addig a jól fizető ügyfelek a gyorsabb és jobban felszerelt hajókkal kelnek át a csatornán. Szerinte egyébként

felmérhetetlen, hogy hányan halnak meg az átkelés közben, mert a vízbe esett emberek testét sokszor összeroncsolja valamelyik nagyobb hajó vagy komp csavarja.

Évente nagyjából 2000-re becsülik azoknak az illegális migránsok számát, akik francia földről valamilyen módon átszöknek a brit partokra.

Borítókép: Calais-nál táborozó migránsok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában