Bírósági tárgyalás

2018.08.29. 14:03

A Teréz körúti robbantó felmentését kérte a védő

Az ügyvéd nem tartja elégségesnek a bizonyítékokat, és szerinte legfeljebb életveszélyt okozó testi sértésről lehet szó, nem pedig előre kitervelt emberölésről és terrorcselekményről.

Budapest, 2018. január 31. A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene elõre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bûntettének kísérlete és más bûncselekmények miatt indult per elsõ tárgyalási napján a Fõvárosi Törvényszéken 2018. január 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Teréz körúti robbantás vádlottjának felmentését kérte a férfi védője szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Jován László a tárgyaláson úgy fogalmazott, hogy nem állnak rendelkezésre olyan kétséget kizáró tények, amelyek bizonyítanák a fiatalember bűnösségét, ezért a vádlott nem ítélhető el.

Ugyanakkor kétségbe vonta az ügyészség minősítését is, miszerint a cselekmény több ember ellen elkövetett, előre kitervelt emberölési kísérlet. Szerinte a cselekmény csupán életveszélyt okozó testi sértés szándékaként értékelhető.

Az ügyvéd úgy vélekedett, hogy a nyomozás során a „gombhoz keresték a kabátot”, vagyis nem vizsgáltak különböző verziókat, csak egy irányba folyt a nyomozás. Nem volt szabályos a helyszín biztosítása, a bűnjelkezelés és a vádlotthoz köthető ingatlanban végzett házkutatás sem, a DNS-vizsgálat pedig nem alkalmas a bűnösség megállapítására.

Szerinte a robbanótesttel kapcsolatban több olyan szakértői vélemény született, amely ellentmond a természet törvényeinek, továbbá a vádlott szociopata és Asperger-szindrómában szenved, amelyek együttese büntetőjogi jelentőséggel bír. Arra is kitért, hogy a bűntény nem értékelhető terrorcselekményként, hiszen nem kapcsolódott komolyan vehető, konkrét fenyegetés a robbantáshoz.

Majdnem meghaltak a rendőrök

Kovatsits Gábor ügyész viszontválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a robbanótestben elhelyezett szögek, vagy más néven repeszek, kizárólag élő szervezet elpusztítására szolgálnak.

Az ezt megelőző, június 18-án megtartott tárgyaláson az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést kért a vádlottra, előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete, robbanóanyaggal visszaélés és terrorcselekmény előkészülete miatt.

A vád szerint a huszonéves fiatalember 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt. A robbantás célja az volt, hogy megszerezze a fegyvereiket. A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

Ugyanakkor az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan készítette a bombát, és azt is jelezte, hogy lesznek követelései. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig – újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve – egymillió eurót követelt volna.

Korábban már beismerte a tettét

A vádlott, akit 2016 októberében fogtak el, először beismerő vallomást tett, ám azt az ügy első, januári tárgyalási napján visszavonta. Az akkor ismertetett nyomozati vallomásai szerint a 24 éves fiatalember részletesen beszélt a robbanóanyagok iránti szenvedélyéről, továbbá arról, hogy miként készített és próbált ki házilag több pokolgépet. A többkilónyi robbanóanyagot tartalmazó bombákat cukorból, ammóniából, műtrágyából készítette.

A bűncselekmény estéjén a bombát a Teréz körút 2-4. szám alatti ház bejáratánál helyezte el. A robbanószer mellé többkilónyi 5-10 centiméteres szöget rakott. A bombát néhány méteres távolságból szándékosan akkor robbantotta fel, mikor a két rendőr odaért – vallotta a nyomozás során.

A szerdai tárgyalás elején a zavartnak tűnő vádlott úgy nyilatkozott, hogy „nem látom értelmét, hogy itt legyek, mert nem akarok részt venni ebben a színjátékban”. Ezért elvezették, és a továbbiakban jelenléte nélkül folyt az ülés. A bíróság a pert szeptember 12-ére napolta el, amikor a tervek szerint ítéletet hirdet.

Borítókép: A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene indult per első tárgyalási napján a Fővárosi Törvényszéken 2018. január 31-én

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában