Prevenció

2018.09.30. 22:39

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is kitér majd a népegészségügyi program

Tart a nemzeti népegészségügyi program megalkotása, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének és kezelésének főbb szakmai irányait is tartalmazza majd – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a szív világnapján.

A közlemény a kormány kiemelt céljának nevezte, hogy a lakosság egészségi állapota, életminősége javuljon, várható élettartama növekedjen, a népbetegségek okozta halálozások száma pedig csökkenjen.

Ismertették: a szív- és érrendszeri megbetegedések a világon évente 17,7 millió életet követelnek, ez a teljes halálozás körülbelül 31 százalékát teszi ki, Magyarországon is ez a betegség tekinthető a leggyakoribb haláloknak. A betegségek jelentős része megelőzhető az egészséges életmóddal – helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, illetve a káros szenvedélyek elhagyásával – és a rendszeres szűrővizsgálatokkal – fűzték hozzá.

A Szív Világszövetségének (WHF) kezdeményezésére 2000 óta szeptember utolsó vasárnapján ünneplik a szív világnapját, felhívva ezzel a figyelmet a kockázati tényezőkre és a megelőzés jelentőségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában