Járvány

2020.03.19. 15:29

A szigorú karantén és a határzár ellen kampányol az Amnesty International

A Soros Györgyhöz köthető szervezet úgy véli, hogy az emberi életek megóvása nem fontosabb a mozgás szabadságánál.

Válsághelyzet idején meglepő és sokak számára felelőtlennek tűnő követeléscsomaggal állt elő szerdán az Amnesty International, a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának egyik fontos szövetségese és támogatottja. „A kormányok koronavírusra adott válaszai és emberi jogi kötelezettségeik” című, „előzetes állásfoglalásként” aposztrofált dokumentumukban sorra vették azokat „az emberi jogi aggályokat”, amelyekre a járványügyi intézkedések, így a karantén, az utazási korlátozások vagy tilalmak a legnagyobb hatással vannak – írja a Tűzfalcsoportra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A Soros Györgyhöz köthető jogvédők szerint „az emberi jogokat nem szabad luxusként felfogni a járvány miatt, amelyet majd akkor vehetünk ismét elő, ha a járványveszély érdemben csökkent”.

Úgy vélik tehát, hogy az emberi életek megóvása fontos, de nem fontosabb például a mozgás vagy a szólás szabadságánál.

Ebből következően erős fenntartásaik vannak a karanténnal szemben, mivel a vesztegzár alá helyezettek között „voltak olyanok, akik nem tudták alapvető emberi jogaikat gyakorolni (…), mint például (…) nem tudnak eljutni a munkahelyükre”.

Ugyanebben az állásfoglalásban a karanténra kényszerpihenőként hivatkoznak, majd közlik, hogy szerintük „minden korlátozás esetén a bírói kontrollt és a felülvizsgálat lehetőségét biztosítani kell”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában