Ország-világ

2021.02.19. 19:17

A román államfőhöz fordult a köztársasági elnök a Szamos nehézfémszennyezése miatt

Meggyőződése szerint Románia illetékeseinek határozott lépései révén elejét lehetne venni az immár rendszeressé vált szennyeződések további ismétlődésének.

Klaus Iohannis román államfőhöz fordult pénteken Áder János köztársasági elnök a Szamos nehézfémszennyezése ügyében annak érdekében, hogy Románia késedelem nélkül tegyen lépéseket a most már rendszeressé vált szennyeződések miatt.

A magyar államfő levelében – amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága juttatott el az MTI-hez – azt kéri román kollégájától, vesse latba befolyását és a rendelkezésére álló minden eszközzel mozdítsa elő a két ország közötti két- és többoldalú, valamint az Európai Unió keretében vállalt, a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi jogi kötelezettségek betartását.

Áder János hangsúlyozta: meggyőződése szerint Románia illetékeseinek határozott lépései révén elejét lehetne venni az immár rendszeressé vált szennyeződések további ismétlődésének, a folyók és az élővilág tartós károsodásának.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy Románia északi részén a nagy esőzések nyomán bányameddőkből kimosott nehézfémszennyezés érte el a Szamost. A folyó magyarországi szakaszán csütörtökön észlelték a szennyezést, a víz is elszíneződött – tette hozzá.

Az államfő szerint a laboratóriumi vizsgálatok több nehézfém (cink, réz, kadmium) esetén is fokozott koncentrációt mutatnak, az ártalmas komponensek mennyisége meghaladja a még elfogadhatót.

Áder János közölte, azt még nem tudni, hogy a szennyezés milyen hatással lesz a vízminőségre és az élővilágra, de az már bizonyos, hogy a Magyarország felé tartó „romániai vizek szennyezésének újabb, most már sokadik esetével kellett szembesülnünk”.

A magyar politikus felidézte, hogy a környezetszennyezés forrásából, a Máramaros megyei bányavidék lezárt tárnáiból nem most először, hanem – 2013 és 2018 után – harmadjára jutottak nehézfémek a Lápos, onnan pedig a Magyarország felé tartó Szamos folyóba.

„Meggyőződésem, hogy ezt a veszélyes helyzetet most már késedelem nélkül orvosolni kell, elejét véve annak, hogy a bányavíz ismételten károsíthassa folyóink törékeny ökoszisztémáját, mely a 2000. évi, rendkívüli pusztulást okozó ciánszennyezés óta fokozottan érzékeny a víz összetételének változásaira” – fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök felhívta román partnere figyelmét a bányászati hulladékkal, a környezet büntetőjogi védelmével kapcsolatos, valamint az árvízvédelmi irányelvre, továbbá a víz keretirányelvre.

Értékelése szerint ezek a kölcsönösen vállalt kötelezettségek Románia esetében is megteremtik a jogi lehetőséget a szennyezés okozóival szembeni határozott fellépésre, a felelősség megállapítására, mindenekelőtt a környezet újabb károsításának megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában