Ország-világ

2021.03.22. 14:55

A Pfizeren csattanhat az EU és az AstraZeneca harca?

A Pfizer figyelmeztette az EU-t: vonja vissza a britekkel szembeni vakcinaexportra vonatkozó tilalmát, mert baj lesz.

A Pfizer–BioNTech figyelmeztette az Európai Unió vezetését, hogy vonja vissza az AstraZeneca Nagy-Britanniába irányuló oltóanyag-exportjának tilalmára vonatkozó fenyegetéseit, mert a Pfizer–BioNTech oltóanyaggyártása nagy mértékben függ egy Nagy-Britanniából importált összetevőtől – írja a Magyar Nemzet.

Az amerikai-német gyógyszergyártó egy nappal azután emelte fel a hangját, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök azzal fenyegette a brit-svéd gyógyszergyártót, hogy exporttilalmat rendel el a gyógyszerészeti cég vakcináival szemben, ha nem teljesíti az Európai Unió felé vállalt kötelezettségeit. Von der Leyen a hétvégén a Deutsche Welle által is idézett közleményében azt írta:

„Megvan rá a lehetőségünk, hogy megtiltsuk a tervezett kiviteleket. Ez egy üzenet az AstraZenecának. Teljesítsék az Európával kötött szerződést, mielőtt más országokba kezdik meg a szállításokat.”

A bizottság elnöke azt állítja, hogy 2021 első negyedében a brit-svéd gyógyszerészcég csak a megígért vakcinák harminc százalékát szállította le.

A Pfizer ugyanakkor attól tart, hogy az unió és az AstraZeneca elfajuló vitája miatt esetlegesen pórul járó britek válaszlépésként letilthatják annak a fontos összetevőnek az importját, amelyet a szigetország – egy yorkshire-i gyárból – a Pfizernek szállít a vakcinák gyártásához.

Ha ez az állóháború valóban kialakul, akkor az AstraZeneca oltóanyagán kívül már a Pfizter oltóanyaghoz sem fog Európa hozzájutni.

A brit Telegraph című lap ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: az Egyesült Királyságnak hatalmában áll megtorolni a fenyegetéseket, méghozzá azáltal, hogy visszatartja a szükséges alapanyagokat a Pfizertől. Az oltóanyag-előállítási folyamatot jól ismerő forrás azt mondta a brit lapnak, hogy a Pfizer „erősen függ” az Egyesült Királyságból származó lipid-összetevők ellátásától.

Az EU-ban található Pfizer-gyárak „zsírmolekulákat” kapnak egy yorkshire-i székhelyű vegyipari cégtől.

A Pfizer–BioNtech szerint amennyiben a yorkeshire-i gyártó megvonja tőlük a szükséges alapanyagokat, az egész gyártási folyamatuk megtorpan heteken belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában