amazóniai esőerdő

2020.04.06. 07:53

A Nemzeti Gárda védheti meg az őslakosokat Brazíliában

Szövetségi csapatokat kért az őslakosok védelmére az északkelet-brazíliai Maranhao állam azt követően, hogy támadások sorozata érte a helyi törzsek tagjait, akik felléptek az illegális fakitermelők ellen lakhelyükön az amazóniai esőerdőben.

A helyi hatóság azt akarja, hogy vessék be a Nemzeti Gárdát a bennszülöttek számára kialakított Araribóia területen. A kérés közvetlen előzménye, hogy

szombaton fejbe lőtték a Guajajara törzs egyik tagját.

A sebesült férfit kórháza szállították.

Korábban,

március 31-én ismeretlenek meggyilkoltak egy tanárt, aki rendszeresen fellépett az illegális fakitermelés ellen.

Holttestére a faluja közelében bukkantak rá.

Tavaly november óta a Guajajara törzs öt tagját gyilkolták meg.

Maranhao állam emberi jogi képviselője, Francisco Concalves a szövetségi igazságügyi miniszterhez, Sérgio Moróhoz intézett levelében azt kérte, vessék be a Nemzeti Gárdát, hogy elejét vegyék a további konfliktusoknak és gyilkosságoknak. A dokumentumban szólt a régióban megmutatkozó szervezett bűnözésről és arról is, hogy az őslakosok lakta területen növekszik a feszültség.

A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint idén januárban kétszer annyi esőerdőt vágtak ki Brazíliában, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonas-vidéken.

Az INPE műholdfelvételek kiértékelésével gyűjt adatokat az erdőirtásról. Ezek segítségével valós időben követi a zöldterület változását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában