évforduló

2019.03.26. 07:39

A mexikói elnök bocsánatkérést követel a spanyol hódításért

Lopez Obrador azt mondta, itt az ideje a megbékélésnek. Előtte azonban bocsánatot kell kérni.

90321058. México, 21 Mar 2019 (Notimex- Guillermo Granados).- El presidente de México, Andrés Manuel López Obrador, afirmó que su gobierno está abierto al diálogo con el sector magisterial sobre el tema de la reforma educativa, por lo que llamó al debate en todos los sectores, y dejó en claro que no habrá represión para ningún grupo. NOTIMEX/FOTO/GUILLERMO GRANADOS/GGV/POL/4TAT/

Forrás: GUILLERMO GRANADOS / NOTIMEX / AFP

Levélben követelt bocsánatkérést a pápától és a spanyol királytól Mexikó köztársasági elnöke, Andrés Manuel Lopez Obrador azokért a bűncselekményekért, amelyeket a spanyol hódítók követtek el az ország 16. századi meghódításakor – írja az Origo.

A mexikói államfő a Twitterren hétfőn nyilvánosságra hozott videoüzenetében a spanyol hódítást inváziónak minősítette. A felvételen, amely akkor készült, amikor a baloldali vezető a mexikói Tabasco államban lévő ősi maja romvárost, Comacalcót felkereste, elmondta, hogy levélben fordult VI. Fülöp spanyol királyhoz és Ferenc pápához. Ebben követelte tőlük, hogy ismerjék el a spanyol hódítás idején elkövetett bűncselekményeket és kérjenek bocsánatot az őslakosoktól.

A politikus reményét fejezte ki, hogy 2021 lesz az az év, amikor megtörténik a „történelmi megbékélés”. Mexikóban abban az évben emlékeznek meg három fontos évfordulóról. 500 éve lesz, hogy elesett a spanyol hódítók támadásában Tenocstitlan, az Azték birodalom fővárosa, amelyet 1321-ben alapították. Mexikó pedig 1821-ben nyilvánította ki függetlenségét, elszakadását Spanyolországtól.

A megbékélés ideje

Lopez Obrador azt mondta, itt az ideje a megbékélésnek. Előtte azonban bocsánatot kell kérni – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a bocsánatkérésért viszonzásul Mexikó is bocsánatot kér majd az őslakosoktól az ellenük elkövetett bűnökért.

Elutasítják

A spanyol kormány egy nyilatkozatban, amelyben elutasította a levélben írottakat, megtagadta a bocsánatkérést, úgy véli ugyanis, hogy a spanyolok ötszáz évvel ezelőtti cselekedeteit nem lehet a jelen feltételei szerint elítélni. Madrid egyben azt is csalódottan vette tudomásul, hogy a levelet nyilvánosságra hozták. A nyilatkozat szerint az üzenetet március elsején kapta meg a spanyol kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában