Ország-világ

2021.01.30. 07:19

A legsötétebb Rákosi-érára emlékezteti a háziorvosokat Pikó levele

Segítséget nem, csak szerződésük felmondásával való fenyegetést kaptak a háziorvosok Pikó Andrástól. Józsefváros balliberális polgármesterének kioktató és fenyegető levelén felháborodtak a háziorvosok, akik bocsánatkérést várnak a kerület vezetőjétől.

Budapest, 2019. december 9. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A hivatali dolgozók azzal védték be a polgármestert, hogy Pikó nem is tudott a levélről, csak automatikusan aláírta – írja a Magyar Nemzet. Többen válaszoltak a polgármester úr levelére, és „megállapodtunk azzal, aki a levelet írta – mert valószínűleg a polgármester el sem olvasta, csak aláírta –, hogy egy dologgal könnyen rövidre lehetne zárni a kérdést: amennyiben írnának nekünk egy másik levelet, amelyben elnézést kérnek a stílusért. Ez a levél azonban nem érkezett meg, pedig másfél hete beszéltük meg ezt a lehetőséget” – mondta a Hírnyolcnak Héczey András józsefvárosi háziorvos, aki a fenyegető levél kézhez vétele után megpróbált kapcsolatba lépni a polgármesterrel.

Felvet bizonyos kérdéseket, ha a polgármester azt sem tudja, mit ír alá.

Ez esetben két dolog történhetett: a polgármester tudta, hogy mi áll a levélben, csak az alatta/neki dolgozó munkatársak próbálják menteni Pikó becsületét, vagy a polgármester valóban nem tudta, hogy mit ír alá, az pedig súlyos hanyagságról és alkalmatlanságról tesz tanúbizonyságot.

„A polgármester úr levele, stílusa a legsötétebb Rákosi-érára emlékeztet minket. Ez nem stílus, főleg nem egy balliberális polgármestertől. A Fidesz ezt a stílust itt a VIII. kerületben soha nem engedte meg magának. Maximálisan tisztelettudó és támogató volt a háziorvosokkal” – mondta egy megsértett háziorvos, aki hozzátette: a vita eredetét, a telefonos rendszer problémáját már korábban is jelezték az önkormányzatnak.

A Magyar Nemzet korábban megírta: ahelyett, hogy Pikó informálisan kérdezett volna, kirúgással fenyegetőzött a háziorvosoknak írt erélyes hangú levelében. A polgármester tényként közölte, hogy a háziorvosok nem látják el megfelelően a munkájukat, nem veszik fel a telefont a betegeknek. Mindezt néhány kerületi lakos panaszára alapozva.

Pikó András a levelében úgy fogalmazott: amennyiben a háziorvos a szerződésben vállalt kötelezettségeit írásbeli felszólítás után sem teljesíti, a szerződését az önkormányzat felmondhatja.

Fotó: Magyar Nemzet

Amit azonban Pikó András feltehetően nem tudott: a háziorvosokhoz bekötött vezetékes telefon nem jelzi ki, ha foglalt, nincs rajta hívásvárakoztatás, a hívó páciens azt szabad vonalként érzékeli. Mindemellett Józsefváros önkormányzatának honlapján, a Józsefváros.hu oldalon sokáig rosszul szerepeltek a rendelési idők, ami sok bonyodalmat okozott, ezért is gondolták a betegek azt, hogy a háziorvosok elérhetetlenek.

Az ügy érdekessége, hogy Józsefvárosban praxishiány van, nyugdíjas egészségügyi dolgozók, háziorvosok tartják rendelésüket, személyük szinte pótolhatatlan a józsefvárosi egészségügyi rendszerben.

Pontosan ezért alkotta meg Kocsis Máté korábbi kormánypárti polgármester a háziorvosi-életpályamodellt, hogy vonzóvá tegye a kerületi szolgálatot, és működőképes maradjon a kerületi egészségügyi ellátás.

Sára Botond kormánypárti polgármester idejében érkezett egy háziorvos a kerületbe az új program segítségével, az üres praxis betöltésére úgy sikerült egy idősebb háziorvost a kerületbe csábítani, hogy szolgálati lakást kapott.

A baloldali polgármester, Pikó András legelső döntései között volt, hogy a hatvan felújított, közszolgálati célra kijelölt önkormányzati lakást bérlakássá nyilvánította. Holott a fideszes városvezetés határozott célja volt, hogy azokat a lakásokat olyan orvosoknak és rendvédelmi dolgozóknak ajánlja fel, akik hajlandók a kerületben szolgálatot teljesíteni. Most ez a lehetőség már nem áll fenn a jelenlegi polgármester döntése miatt, mi több: Pikó András arrogáns fellépése elriaszthatja az orvosokat a józsefvárosi munkavállalástól.

Borítókép: Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában