Ország-világ

2021.02.25. 13:31

Operatív törzs: reális esély van rá, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált (videó)

Az oltás menetéről, a vakcinákról és a járvány alakulásáról számolt be az Operatív Törzs.

Először Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a szabályszegéseket. Emlékeztetett, hogy a kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Kiss Róbert elmondta, hogy tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 119 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatályba lépése óta pedig összesen 26 482 szemben. 189-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, a tömegközlekedésben 11-en nem viselt maszkot, 29-en pedig bevásárlóközpontban nem, vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

Csak az oltás vethet véget a járványnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy az adatok szerint meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, a brit vírusmutáns ráadásul exponenciális növekedést okoz. Ugyanekkor a súlyos megbetegedések száma is növekszik, egyre több ember kerül kórházba a fertőzés miatt.

Ezt csak az oltásokkal lehet megfordítani – jelentette ki. Folyamatos a védőoltások beadása Magyarországon, éppen azért, hogy a harmadik hullámot megtörjük – fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki külön köszönetet mondott fáradozásaikért a háziorvosoknak.

Mindig azzal a vakcinával oltanak az oltópontokon, amelyek éppen rendelkezésre áll – ismertette.

Az a célunk, hogy a húsvét körüli időszakra mindazokat beoltsuk, aki regisztrált, és erre reális esély van – tette hozzá. Müller Cecília éppen ezért azt kérte, hogy az is regisztráljon, aki eddig ezt nem tette meg.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy azt tapasztalják, folyamatosan változik a vakcinák alkalmazhatósága. Jó hír, hogy már az első vakcina beadását követően valamilyen fokú védettséget biztosít az oltóanyag – tette hozzá az izraeli hír alapján, amely szerint 94%-osra mérték a Pfizer-vakcina hatékonyságát.

Annak a kockázata, hogy valaki megbetegszik az első oltás után, sokkal kisebb, minthogy annak is, hogy kórházba kellene mennie – fűzte hozzá. Az oltási munkacsoport ezeket is elemzi – ismertette.

Emellett kontrollcsoport-vizsgálatok szerint az AstraZeneca vakcinájának beadása esetén 63 százalékos az oltás hatásossága, ha az első és a második dózis között négy hét telik el; de ha legalább hat hét, akkor ez a szám már 73 százalék.

Müller Cecília elmondta, Magyarországon átlépte a félmilliót a beoltottak száma, ami „nagy szám ahhoz képest, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni az oltóanyagért”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában