Ország-világ

2021.05.13. 10:19

Gulyás Gergely: május 28-tól megtarthatók a lakodalmak (videó)

A kormány legújabb intézkedéseiről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely elmondta: ma kezdődik a 16–18 évesek oltása a Pfizer-vakcinákkal, ők 93 ezren vannak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy 144 ezer Pfizer-vakcinát fognak felhasználni.

Május 28-tól lehet lagzit tartani

Jövő héten ismét tárgyalni fog a kormány az esetleges enyhítésekről, a jelenlegi ütem alapján várhatóan pünkösd után éri el a beoltottak száma az ötmillió főt. Ugyanakkor

bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására

– jelentette be a miniszter.

Annak köszönhetően, hogy Magyarországon nyugati és keleti vakcinákkal is oltottunk, két hónappal hamarabb állhat helyre a mindennapi élet. Augusztusig mindenképp maradnak a korlátozások – jelentette ki Gulyás Gergely.

Ők kaphatnak védettségi igazolványt

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy

a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt.

A miniszter elmondta, terveik szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt. A WHO döntése a Sinopharm vakcináról visszaigazolja a magyar döntés helyességét – tette hozzá.

A regisztráltak száma már ötmillió fölött van

Gulyás szólt arról is, hogy az oltás mindenki számára elérhető, és ezért regisztráljanak minél többen. A regisztráltak száma már elérte az ötmillió főt. Hozzátette, hogy június elejére, közepére mindenkit, aki regisztrált, be fogják oltani. A társadalmi védettség növekedésével jelentősen csökkent a halálozás és a fertőzés száma is – tette hozzá.

Benyújtotta a kormány az EU-s fejlesztési tervet

Gulyás Gergely elmondta, hogy benyújtották az uniós fejlesztési tervet, így egészségügyre a források 34 százaléka juthat, míg oktatásra több mint 50 százalék. Két hónapos ellenőrzése lesz a tervnek – tette hozzá. A helyreállítási alapból felhasznált források a helyreállítást fogják segíteni – mondta Gulyás.

Júniustól nyithatnak a nyári táborok

Június 1-től a nyári táborokat is meg lehet tartani – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, a szervezést természetesen előbb is el lehet már kezdeni.

Elkészült a védettségi igazolvány applikációja – tette hozzá Szentkirályi Alexandra, ismertetve az alkalmazás működését is.

Nem módosítják a választási törvényt

A kormány nem tervezi a választási törvény módosítását, erre egyébként a törvények szerint lehetőség sincs a választást megelőző év január 1-jétől – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Eddig hét országgal állapodott meg a kormány a védettségi igazolvány elfogadásáról

Eddig hét országgal állapodott meg Magyarország a védettségi igazolvány kölcsönös elismeréséről, most is sok tárgyalás zajlik – mondta egy másik kérdésre. Minden eddigi, népszerűnek számító országban nyaralhatnak majd a magyarok. A miniszter azt javasolta, hogy a Horvátországba utazók a védettségi igazolvány mellett az oltáskor kapott igazolópapírt is vigyék magukkal, így a horvát igénynek megfelelően igazolni tudják, hogy a második oltásuk óta eltelt már két hét.

Karácsonyék nem viszonyulnak nyitottan a sajtóhoz

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy tavaly 5 százalékos recesszió volt, de jó hír, hogy idén év végére visszakapaszkodhatunk oda, ahol a koronavírus-járvány előtt álltunk.

Gulyás elmondta, hogy a főváros baloldali vezetése nem viszonyul nyitottan a sajtóhoz. Mindenki meg tudja ítélni, hogy jó-e, ha a főpolgármester nem nyilatkozik olyan sajtónak, amely nem csak dicséri őt – tette hozzá.

Független hatóság lesz az Atomenergetikai Hivatal

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy szakmai döntés született az Atomenergia Hivatal átalakításáról, így nagyobb lesz az intézmény függetlensége. Független hatóságként fog működni – tette hozzá.

Ezért lassul az oltási sebesség

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy sokan válogatnak a vakcinák között, ezért lassult az oltási sebesség, ez az oka annak, hogy míg korábban akár napi 100 ezer embert is be tudtak oltani, most előfordul, hogy csak 30-40 ezret. Minden beadott oltás életet ment, és gyengül a vírus terjedése – hívta fel a figyelmet.

Lesz-e harmadik oltás?

Magyarország az oltóanyagok terén nyitott a más országokkal való együttműködésre, de olyan vakcinagazdálkodást kell folytatni itthon, hogy egy esetleges harmadik oltásra is legyen elég vakcina – mondta kérdésre Gulyás.

Hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, kell-e harmadszor is újraoltani az embereket, és az is kérdés, hogy mennyi ideig állnak el a vakcinák – tette hozzá. Ezen szempontok mentén dönt a kormány a vakcinagazdálkodásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában