UNESCO közgyűlés

2019.11.14. 20:30

A kárpátaljai magyarság jogainak megvédését sürgette Rétvári Bence

Részletesen ismertette, milyen atrocitások érik Ukrajnában a magyarokat.

A kárpátaljai magyarokkal szembeni jogsértések és a keresztényüldözés elleni fellépés fontosságát hangsúlyozta felszólalásában csütörtökön Párizsban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az UNESCO 40. közgyűlésén.

Kérdésre telefonon nyilatkozva elmondta, hogy részletesen ismertette, milyen atrocitások érik Ukrajnában a magyarokat az oktatási törvénytől a nyelvtörvényen át a hatóságok elnéző, következmények nélküli hozzáállásáig magyar intézmények megtámadása, magyarellenes nacionalista felvonulások esetében.

Rétvári Bence felszólalásában kérte az UNESCO-t és tagállamait, hogy fokozottan lépjenek fel a magyar kisebbség oktatási és kulturális jogainak megvédéséért Kárpátalján.

Arra a kérdésre, hogy az április óta hivatalban lévő új ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij személye révén javulhat-e a problémák rendezésének esélye, Rétvári Bence igennel válaszolt.

Az államtitkár felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, amely ellen Magyarország fontosnak tartja a fellépést. Elismételte azt a magyar álláspontot is, hogy a migrációt nem megszervezni kell, hanem megállítani, a segítséget kell odavinni, ahol emberek szükséget szenvednek vagy háborús térségben élnek.

Beszámolt a magyar segítségnyújtásról egyebek közt újjáépítésben, iskolák, egészségügyi intézmények felszerelésében.

Rétvári Bence elmondta még, hogy felszólalásában bejelentette: Magyarország jelentkezik az UNESCO Végrehajtó Tanácsába tagnak a 2019-2023-as időszakra szólón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában