családvédelmi akcióterv

2019.06.01. 16:37

A jövő év is a családokról szól

A tervek szerint a jövő évi költségvetésből minden eddiginél több forrás jut a családok, a fiatalok életkezdésének támogatására, mindez azt jelenti, hogy az idei esztendő és a jövő év is a családokról szól – közölte Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, egy hónap múlva indul a családvédelmi akcióterv, kibővülnek a családtervezést és az otthonteremtést segítő támogatások.

Kifejtette, július 1-től elérhető a gyermekvállalást tervező házaspárok számára a babaváró támogatás.

Ennek keretében 10 millió forintnyi szabadon felhasználható kölcsönt vehetnek fel a fiatalok, és amennyiben három gyermekük születik a kölcsön tejes összegét elengedi az állam – mondta.

Két gyermek vállalása esetén 30 százalékos a jóváírás, vagyis a hitelnek csak a 70 százalékát kell visszafizetni – fűzte hozzá.

Ugyancsak elérhetővé válik – folytatta – a legalább 3 gyermeket nevelő családok számára az autóvásárlási támogatás. Ez új, legalább 7 személyes autó vásárlása esetén 2,5 millió forint támogatás jelent.

Az érdeklődésre jellemző, hogy csak a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél már kétezren jelezték, hogy élni kívánnak a lehetőséggel – mondta.

Az otthonteremtési program kibővítése nyomán már használt lakás vásárlására is igénybe vehető a csok-támogatáshoz kapcsolható kölcsön. Ez két gyermek esetében 10 millió, három gyermekre pedig 15 millió forint – sorolta.

További segítséget jelent, hogy két gyermek érkezése esetén az állam egymillió forintot, három gyermek esetén 4 millió forintot, minden további gyermekre pedig 1-1 millió forintot ír jóvá a fennálló jelzálog hitelekből – ismertette.

A jövő év elején induló intézkedések között említette a nagyszülői gyed bevezetését, illetve januártól személyijövedelem-adó mentességet élvezhetnek azok a nők, akik életük során négy gyermeknek adtak életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában