pécsi fórum

2020.02.21. 08:09

A gyerekeket is bevonná egy NAT-ellenes sztrájkba a TASZ jogásza (videó)

A leginkább érintettek kevésbé harcos felszólalásokkal vettek részt az oktatással foglalkozó vitán, melyet csütörtök este tartottak.

Forrás: bama.hu

Tiltakozás, sztrájk és jogon kívüli eszközök – így a polgári engedetlenség – is a lehetőségek között van a Nemzeti Alaptanterv (NAT) elleni fellépéshez – hangzott el a Soros György által támogatott TASZ munkatársától azon a pécsi fórumon, amelyet az új NAT miatt hoztak tető alá – írja a bama.hu.

Az est házigazdája a Soros György által támogatott helyi szervezet az Emberség Erejével Alapítvány volt, amelynek vezetője, Nyirati András kijelentette: a „NAT nem jó” és azt szeretnék kitalálni, hogy mi legyen. Az esemény moderátora, Csovcsics Erika, a Vadgesztenye Általános Iskola alapítója elmondta: az a probléma, hogy nincs egyeztetés arról, hogy mi van a 21. századi világban, mi van a gyerekkel, mi van a tanulási felfogással, hanem csak a tartalomszabályozás van a középpontban.

Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium volt igazgatója – aki korábban élesen bírálta az új alaptantervet – azt mondta, hogy vele az a baj, hogy „több diplomás kommunista”. Szerinte a NAT egy kirakósnak az eleme, amellyel a pedagógusokat szeretnék ellenőrizni, a tantermekbe tervezett kamerák sem a diákokat, hanem a tanárokat fogják majd kontrollálni.

Az alaptanterv ellen szintén tiltakozó Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének részéről dr. Almásiné Balatinácz Éva arról szólt, hogy várták a NAT-módosítást, mert azt hitték, hogy a tananyag- és az óraszám is csökken és bár a minisztérium ezt állítja, szerintük ez nem így van. Elmondta, az általuk létrehozott Facebook-csoportnak mindössze 3600 tagja van, miközben 120 ezer pedagógus van, így ők csak egy morzsányi véleményt tudnak felmutatni, ezt bővíteni kellene.

A TASZ jogásza, Zeller Judit közölte, a NAT léte nyílt fellépést kíván, amelynek több módja is lehet: egyeztetés – bár erre kevés lehetőséget lát –, tiltakozás, sztrájk és a jogon kívüli eszközök, így például a polgári engedetlenség. Ez utóbbi annyit jelentene, hogy egyszerűen nem tartják be a jogszabályt az érintettek.

Az eseményen a baloldali tüntetéseken rendszeresen felszólaló PDSZ helyi képviselője is megjelent.

Borítókép: A TASZ jogásza, Zeller Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában