covid-19

2021.02.28. 21:27

A Fülöp-szigetekre megérkezett a kínai Sinopharm gyár koronavírus elleni védőoltásának első szállítmánya

A vakcinákat Kína ajándékba adta a délkelet-ázsiai államnak, ahol hétfőn indul az országos oltási kampány.

A Fülöp-szigetekre megérkezett vasárnap a kínai Sinopharm gyár koronavírus elleni védőoltásának első, hatszázezer adagból álló első szállítmánya – közölték a helyi hatóságok.

A vakcinákat Kína ajándékba adta a délkelet-ázsiai államnak, ahol hétfőn indul az országos oltási kampány.

Az eseményen részt vett Rodrigo Duterte államfő is. A szállítmány egy kínai katonai repülőgépen érkezett a fővárosba, Manilába.

Az országban hétfőn indul az oltási kampány, amelyben először az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd a rendőröket és a katonákat. A tervek szerint 25 millió – külön megrendelt – adag érkezik majd a Sinovac cég gyártmányából az idén.

Duterte vasárnap azt mondta, számukra nagyon fontos szállítmányt kaptak. Biztos abban, az ország minden lakosának a lehető leghamarabb esélye lesz arra, hogy megkapja a védőoltást. Az államfő egyben megköszönte Kínának a „barátság és a szolidaritás jegyében kapott adományt”.

A Fülöp-szigetek más gyártókkal is tárgyalt vakcina-beszerzésről. Mintegy 140 millió adag védőoltást szeretnének vásárolni, hogy az elég legyen 70 millió embernek, a lakosság kétharmadának.

A brit-svéd gyártó AstraZeneca 525 600 adag vakcinája várhatóan hétfőn érkezik az országba.

A Fülöp-szigetek az utolsó délkelet-ázsiai országok egyike, amely megkapta az első oltóanyag-szállítmányát. Azért volt sürgető a szállítmány érkezése, hogy minél hamarabb elinduljon a gazdaság helyreállítása, amely tavaly a járvány miatt komoly veszteségeket szenvedett.

A régióban a Fülöp-szigetek a második helyen áll a fertőzési és a halálozási adatok szempontjából.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint az országban 576 352-en betegedtek meg a koronavírussal, 12 318-an meghaltak, míg 534 271-en felépültek a kórból.

Egy közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a helyieknek kevesebb, mint egyharmada hajlandó csupán beoltatni magát, mert aggódnak a lehetséges mellékhatások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában