hömpölyög

2020.05.05. 21:15

A főpolgármester asszisztál a DK térnyeréséhez

Az ellenzék belső harcának lett áldozata a BKK vezetője.

A baloldal belső harcainak lehetett áldozata Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója, akit tegnap távolított el tisztségéből Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban Nagy Zsolt projektvezetőt bocsátották el egy kétes zaklatási ügy miatt, s mindkét esetben az igazgatósági elnöki posztot betöltő Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc egykori mindenese játszhatott kulcsszerepet – írja a Magyar Nemzet.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP között zajló hatalmi harc áldozatává válhatott Varga Ivett, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője – derítette ki a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely kedden mentette fel tisztségéből a cég vezérigazgatóját. A főpolgármester arra hivatkozott, hogy a járvány idején Varga Ivett nem tudta olyan hatékonysággal ellátni a cégvezetői feladatokat, mint amilyet a helyzet megkövetel. Varga utódjául Karácsony május 5-i hatállyal megbízott vezérigazgatónak Fendrik Lászlót, a társaság jelenlegi vezérigazgató-helyettesét nevezte ki.

Draskovics színre lép

Emlékezetes, Varga Ivett még idén január 23-án került a cég élére, miután az ő pályázatát ítélték a legjobbnak a posztra. Vargát egyébként egy háttéralku révén az MSZP–Párbeszéd delegálhatta a vezérigazgatói székbe, míg az igazgatósági elnöki posztra a DK nevezhetett meg egy jelöltet. Ő volt Draskovics Tibor, aki lényegében minden baloldali kormányban – hol miniszterként, hol államtitkárként – felbukkant. Gyurcsány mindenese hatalmas lendülettel vetette magát bele a BKK – külső szemlélő számára gyakran zavaros és átláthatatlan – ügyeibe. Információink szerint

Draskovics hamar konfliktusba került Nagy Zsolttal, az elektronikus jegyrendszer projektigazgatójával, aki nem mellesleg Varga Ivett élettársa is egyben.

Nagy Zsolt már az év elején jelezte, hogy a jegykiadó automatákra kiírt új közbeszerzés jócskán túlárazott, s az ügyben indult audit megállapította a Draskovics bizalmasának tartott akkori vezérigazgató-helyettesnek, Kerékgyártó Jánosnak a felelősségét. A Népszava korábbi beszámolója szerint pedig Draskovics és Kerékgyártó is súlyos szabályszegést követett el, amikor a BKK-n belül ellenőrzést végző ügyvédi irodát megkörnyékezve, érzékeny információkhoz próbáltak hozzájutni. Gyurcsány megoldóembere illetékességi körét túllépve gyakorlatilag minden anyagot látni akart, amihez döntés kell. Például arra is utasította Nagy Zsoltot, hogy a jegyrendszer új koncepcióját először neki mutassa meg.

Nagy hiba volt

Úgy tudjuk, Nagy Zsolt egyfelől nem rejtette véka alá véleményét. Másfelől viszont elkövette azt a hibát is, hogy többek számára hallhatóan minősítette több nő kollégáját. Ezek egyesek szerint olyan ártatlan megjegyzések voltak, mint „te rossz kislány”. A bizalmaskodó közjátékok végül egy zaklatási ügyhöz vezettek, amely lehetőséget nyújtott Nagy eltávolításához. A vizsgálat során számos furcsa mozzanat történt. Tény, hogy

Draskovics gyakorlatilag mindent tudni akart az eljárásról, még az esélyegyenlőségi bizottság jelentését is ő értékelte ki.

Naggyal egyébként azt sem közölték, hogy mivel vádolják, s a panasztevő női munkatársak részt sem vettek a meghallgatáson. Fizikai inzultussal egy hölgy, Draskovics említett bizalmasának a titkárnője vádolta meg a projektigazgatót. Ám egy belső vizsgálat megállapította: a cég HR-igazgatója már jóval az ügy kipattanása előtt arról faggatta a nőt, hogy milyen terhelő dolgot tud mondani Nagyról. Különös, hogy Karácsony ekkor leállíttatta a belső vizsgálatot. Emellett

mind az öt tanú ígéretet kapott Draskovicstól, hogy csak az ő hozzájárulásával küldhetik el őket a BKK-tól.

A Magyar Nemzet által megkérdezett HR-szakemberek szerint zaklatási ügyekben szokatlan a sebtiben, néhány hét alatt elvégzett eljárás, főleg ha elbocsátással zárul.

Sürgőssé vált az ügy

A vizsgálat eredményeként tehát menesztették Nagy Zsoltot. Igen ám, de ekkor még a tisztségében maradt az élettárs, a BKK-t vezető Varga Ivett, akire azonban egyre nagyobb nyomás nehezedett. A Magyar Nemzet úgy tudja, a múlt héten volt egy nagyobb csörtéje Draskoviccsal, miután a kettejük nevében megjelent közös nyilatkozatot Varga rövidesen visszavonta, és elhatárolódott annak tartalmától. Értesüléseink szerint a vezérigazgatót a nyilatkozat azon része zavarta, amely Nagy Zsolt bűnösségét kész tényként állította be. Az újból közzétett közös nyilatkozatban már szerepelt az a kitétel, hogy „az eljárást a cég felügyelőbizottsága is vizsgálja”.

Varga eltávolítása amiatt is sürgős lehetett Draskovicséknak, mert így már feltehetőleg nem lesz betekintése az ellenőrzés eredményébe, amely a zaklatási ügy vizsgálatának a szabálytalanságait rögzítheti.

A DK pedig tovább tudta növelni a mozgásterét a fővárosban, Karácsony pedig a két BKK-s vezető elbocsátásával asszisztált ehhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában