Ország-világ

2021.03.01. 07:10

A kormánypárt szerint Gyurcsány nagy átverésre készül augusztus közepétől

Augusztus közepétől kezdődik a Gyurcsány-koalíció előválasztása, melyben míg a baloldali miniszterelnök-jelölt személyéről két, addig a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltről csak egy fordulóban dönthetnek azok, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint egy Gyurcsány Ferenc koreografálta színjátékot látunk. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig úgy látja: a baloldal becsapja a saját szavazóit, amikor az előválasztás újszerűségéről és fontosságáról beszél.

Mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, ki indul majd a Fidesz ellenében. Kétfordulós választáson lehet szavazni a miniszterelnök-jelölt személyéről és egy fordulóban az egyéni képviselőjelöltekről – jelentették be a baloldali pártok tegnap. A közös közlemény szerint az előválasztás többhetes folyamata augusztus közepétől indul el, amelyen azok is szavazhatnak, akik csak 2022 áprilisában töltik be a 18. életévüket. Azt is írják, az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselő-jelöltként négyszáz, miniszterelnök-jelöltként húszezer támogatói ajánlás összegyűjtése. Az előválasztáson civilek is elindulhatnak, akiknek előre jelezniük kell, hogy a hat baloldali párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni.

„Az előválasztásosdi csak egy színjáték, mert Gyurcsány a baloldal valódi vezetője, így az fog érvényesülni, amit ő akar”

– reagált a Magyar Nemzetnek a közös ellenzéki közleményre Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint azt is figyelembe kell venni, hogy már most lehet tudni, kik vannak a Gyurcsány-listán, hiszen a baloldali lapok már előre megírták, kik fognak elindulni ezen az előválasztáson.

Habár a baloldali pártok közleményükben azt állítják, „Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor”, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra emlékeztetett: 2014-ben a Bajnai Gordon–Gyurcsány Ferenc–Mesterházy Attila hármas már tartott baloldali előválasztást, aztán kihozták, hogy utóbbi induljon közös miniszterelnök-jelöltként.

„Míg a kormánypártok esetében nyilvánvaló és követhető, hogy mi fog történni a jelöltek összeállításakor, addig a baloldali pártoknál számos csalárd lépés van. A baloldali előválasztás előtt például gyakran hangoztatják annak újszerűségét és fontosságát, miközben semmi meglepő nem történik”

– mondta Kocsis Máté. A kormánypárti politikus szomorúnak tartja, hogy valójában a baloldali szavazók átverésére szolgál az egész koncepció, hiszen a folyamatokat egy az egyben Gyurcsány Ferenc irányítja, aki először beszélt közös listáról, az előválasztásról, valamint a közös miniszterelnök-jelölt szükségességéről. A frakcióvezető szerint nemcsak az előválasztás kommunikálásával veri át folyamatosan a baloldal a saját szavazóit, hanem a járvány elleni védekezés ügyében is.

„A parlament egészségüggyel foglalkozó bizottságát például az a Korózs Lajos vezeti, aki megalázta, megsértette tavaly a mentősöket kamuvideójában, és álhíreket terjesztett”

– mondta a frakcióvezető, hozzátéve: a baloldal parlamenti és közéleti magatartása az emberek elbizonytalanítására szolgál a járványhelyzet kellős közepén, akár az oltással, akár az intézkedésekkel kapcsolatban. Kocsis Máté egyúttal rossz szándékúnak és hiteltelennek tartja a Covid-vizsgálóbizottsághoz hasonló jellegű baloldali kezdeményezéseket, sőt közlése szerint mivel nincs az Országgyűlésnek ilyen testülete, így a kormány nem vesz részt nem hivatalos, a baloldali pártok által kreált intézményekben.

„Arcátlanság, hogy éppen olyan politikusok akarnak vizsgálatot lefolytatni, akik úton-útfélen akadályozzák a járvány elleni védekezést, például nem szavazták meg a szükséges intézkedéseket” – közölte, megjegyezve: ha a baloldalon múlt volna, nem lenne ágazati hiteltámogatás, moratórium, adó- és járulékcsökkentés vagy otthonfelújítási támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában