Ország-világ

2021.09.01. 13:44

A Fidesz nyerte a választások előtti utolsó nyarat

A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora.

Budapest, 2019. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kubatov Gábor pártigazgató, alelnök (b-j).

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42-re nőtt.

Július során a különbség csak egy százalékpontos volt a kormánypárt javára. Augusztusban a politikai napirend polarizáló kérdései miatt az ismeretlen pártpreferenciával rendelkező, részben bizonytalan szavazók aránya csökkent. A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet: a gyermekvédelem ügyében kezdeményező kormánypárt ebből nagyobb arányban tudott profitálni. A Fidesz-tábor a teljes felnőtt népességben hibahatáron felül, 4 százalékponttal nőtt, a baloldal 2 százalékponttal augusztusban.

Fotó: Nézőpont Intézet

A választás szempontjából igazán döntő az aktív választók preferenciája – hangsúlyozza az Intézet.

A Fidesz előnye az ő körükben is egyértelmű, júniushoz hasonlóan a választási részvételüket biztosra ígérők 52 százaléka szavazna a kormánypártok közös listájára.

Június óta a baloldali közös lista támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett, 46 százalékra. A Fidesz 6 százalékpontos előnye miatt egyértelmű:

ha most vasárnap lenne a választás, az ismét a Fidesz győzelmét hozná.

Fotó: Nézőpont Intézet

Az adatok azt mutatják, hogy a parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben. A kormányfő bejelentése a gazdasági növekedéshez kötött családi adóvisszatérítésről, az oltási program sikerével magyarázható zavartalan nyaralások és a gyermekvédelmi népszavazással a világképek küzdelmévé alakuló választási kampány mind magyarázhatja a Fidesz előnyét, valamint a bizonytalanok és a kormánykritikusok táborának csökkenését.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában