Felvételi követelmény lesz

2018.09.01. 07:10

A felsőoktatásba jelentkezők 40 százalékának nincs nyelvvizsgája

A szakértő szerint a problémának a közelgő szabályozás-változás miatt is szükséges, egyik megoldása az lehetne, hogy a diplomamentő programhoz hasonló „felvételi-mentő programot” indítanának az érintettek számára.

Ha a nyelvvizsga már most feltétele lenne a felsőoktatási tanulmányok megkezdésének, a jelentkezők 40 százaléka nem kerülne be egyetemre, vagy főiskolára – mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak.

Berényi Milán szerint ha rövidtávon nem sikerül javítani ezen az arányon,

legrosszabb esetben ki lehetne tolni egy-két évvel a felvételhez szükséges nyelvvizsga követelmény hatálybalépésének 2020-as dátumát.

Egy másik megoldás lehetne a szakember szerint, ha a diplomamentő programhoz hasonló „felvételi-mentő programot” indítanának az érintettek számára, például a nyelviskolák bevonásával.

A Magyar Hírlap szombati cikke arra is rámutat, hogy egy kutatás szerint a felsőoktatásba felvett összes tanuló körében

2007 és 2016 között negyvenről ötvenöt százalékra nőtt a nyelvvizsga bizonyítvánnyal rendelkezők aránya.

A felsőoktatásban tanulók közül a gimnáziumban érettségizettek jóval nagyobb arányban rendelkeznek nyelvvizsgával, mint a szakgimnáziumban végzettek.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában