Ország-világ

2021.11.02. 08:43

A családosok inkább kormánypártiak

A kormány családpolitikai intézkedései célba érnek, ugyanis a családok körében 51 százalék a kormánypártokat támogatók köre.

Október végén a Fidesz-KDNP pártszövetség a teljes népességen belül 47 százalékos táborral, míg a baloldali közös lista ugyanezen a bázison csupán 40 százalékos támogatottsággal bírt. A kormány családpolitikai intézkedései is célba érnek, ugyanis a családok körében ennél is magasabb (51 százalék) a kormánypártokat támogatók köre.

A Társadalomkutató legfrissebb felmérése szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP pártszövetséggel rokonszenvezők aránya 47 százalékos, míg a Márki-Zay Péter-féle baloldali közös lista csupán 40 százalékos népszerűségnek örvend. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk a teljes népesség 1-1 százalékának támogatására számíthat. Az említett pártokon kívül egyéb pártokra kevesebb mint a magyar népesség 1 százaléka voksolna, valamint mindössze a magyarok 10 százaléka bizonytalan a pártpreferenciáját illetően.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy Magyarországon továbbra sincs kormányváltó hangulat, az előválasztásnak hívott baloldali mozgósítási verseny pedig nem hozta el a várt sikert a kormányellenes erők számára. A feltételezéseket tovább erősíti, hogy míg október 23-án a jobboldali erők rendezvényén százezren, addig a baloldalén párezren voltak csak jelen. Tehát az országgyűlési választás előtt félévvel a kormánypártok kifejezetten kedvező helyzetből várhatják a kampánystartot.

Fotó: https://tarsadalomkutato.hu/

A Társadalomkutató kutatásából az is kiderül, hogy 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelők körében a Fidesz-KDNP szövetséget támogatók aránya 51, míg a baloldalé változatlanul 40 százalékos. Ezek alapján a kormány családpolitikáját a célzott réteg sikeresnek tartja, az elégedettség pedig a 2022-ben esedékes családi adóvisszatérítés miatt várhatóan tovább növekszik majd.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült 2021. október 25-28. között. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában