parlamenti szünet

2019.08.28. 13:30

II. Erzsébet királynő jóváhagyta Boris Johnson tervét

A parlament felfüggesztése uralkodói jogkör, de merőben szokatlan megoldás, hogy ezt politikai célzattal kezdeményezzék. A királynő hagyományosan csak ceremoniális szerepet játszik a brit politikában. De ezzel akár szakíthat is, mert a kormányfő kérését akár akceptálhatja is.

Forrás: POOL / AFP

Fotó: Victoria Jones

II. Erzsébet brit királynő jóváhagyta Boris Johnson miniszterelnök tervét, nevezetesen, hogy függesszék fel a parlament ülésezését egy bő hónapra, október 14-ig – adták hírül szerda délután a királynő tanácsadói.

A közlés szerint a brit törvényhozás munkáját szeptember 9-től vagy 12-től függesztik fel.

Boris Johnson szerda délelőtt kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését a királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

A nyári törvényhozási szünet szeptember 3-án ér véget, így hat vagy kilenc nap múlva ismét szünetel a parlamenti munka október közepéig. A bírálók szerint a szokatlanul hosszú szünettel Johnson lényegében megfosztja a képviselőket attól, hogy jogszabályok révén kikényszerítsék a Brexit október 31-én esedékes határidejének újbóli elhalasztását.

Boris Johnson határozott álláspontja, hogy a brit EU-tagság – „ha törik, ha szakad” – megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni az elődje, Theresa May által az Európai Unióval elért, ám a parlament és a jelenlegi kabinet által az ír-északír határellenőrzés elkerüléséről szóló tartalékmegoldás miatt elvetett megállapodást, akár nem.

Johnson ugyanakkor tagadta szerdán, hogy lépése a megállapodás nélküli brit távozást célozza. Mint mondta, van elég ideje a parlamentnek megfontolni a kilépést akár az október 17-18-i EU-csúcstalálkozó előtt, akár utána.

Az alsóházban többségben vannak a megállapodás nélküli Brexitet elutasító képviselők, a Konzervatív Párt pedig kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső támogatásával kormányoz, és így is csak egyfős többséggel.

A parlamenti ülésszak felfüggesztése mindazonáltal gyakori a brit politikában ősszel, a három nagy párt kongresszusának idejére szólóan.

Idén az első intervallum, a Brexit-ellenes Liberális Demokratáké szeptember 14-én kezdődik, a sort pedig a Boris Johnson vezette Konzervatív Párté zárja az október 2-án véget érő tanácskozással. A parlament tehát 12 nappal később ül össze újra.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a királynői jóváhagyás nem volt váratlan. Az uralkodó hajlíthatatlanul távol tartja magát a politikától, különösen a pártpolitikától, és jelképes szerepe azt diktálja, hogy rendre elfogadja a kormány kérését.

Mint ismeretes, Boris Johnson kormánya korábban azt kérte II. Erzsébettől, hogy függessze fel a parlamentet október közepéig – ezzel segítve a megállapodás nélküli Brexit keresztülvitelét.

A BBC arról ír: a Johnson-kormányzat arra kéri II. Erzsébetet, hogy október 14-én tartsa meg a kormány jövőbeli terveit bemutató királynői beszédét, addig pedig függessze fel a parlamentet.

Ez azt jelenti, hogy a parlamentnek nem lesz ideje bármilyen törvénnyel megakadályoznia Johnson tervét, hogy megállapodás nélkül vezesse ki Nagy-Britanniát az EU-ból október 31-én.

A Johnson-kabinet kezdeményezése lehetőséget kínálhat arra, hogy az ellenzéki oldalról szeptember első hetében bizalmatlansági indítványt adjanak be a kabinet ellen az alsóházban.

A Financial Times ezt az esélyt latolgatva viszont olyan értesülést is közreadott, mely szerint a Downing Street felvetette: ha a jövő héten sikeresen végigvisznek egy bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, akkor a november 1-je és november 5-e közötti idősávra írnának ki előrehozott választást.

Ez automatikusan a parlament feloszlatását vonná maga után, és egyben azt is jelentené, hogy a kormány terveinek ellenzői ebben az esetben semmilyen kezdeményezést nem vihetnének sikerre az Brexit október 31-i határideje előtt.

Borítókép:

Az újonnan megválasztott Boris Johnson miniszterelnököt köszönti II. Erzsébet brit királynő a Buckingham Palotában 2019. július 24-én

Fotó: Victoria Jones / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában