Kitálal a belügyminiszter

2019.05.20. 06:14

A bevándorláspártiak buktatták meg az osztrák koalíciót

A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt a osztrák néppárt (ÖVP) szemében. Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában osztrák és európai földön képviseltek.

Forrás: APA / AFP

Fotó: GEORG HOCHMUTH

Drámai hangú levelet közölt " target="_blank" rel="noopener">Facebook-oldalán az Osztrák Szabadságpárt belügyminisztere, Herbert Kickl, aki megszólalásában lerántja a leplet arról, miért csúszott el az osztrák koalíciós válság végjátékában Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár eredetileg délután kettő órára tervezett sajtószereplése. Kurz este háromnegyed nyolckor lépett csak a médiumok elé. Ami addig történt, azt a Mandiner fordításában megjelent Herbert Kickl-állásfoglalás egyszerűen „marhavásárnak” nevezi.

Az osztrák belpolitikai viharokat új színben feltüntető állásfoglalás arra hívja fel a figyelmet, hogy a koalíció felbomlásának oka Kickl szerint az volt, hogy az ÖVP titokban ki akarta kényszeríteni visszavonulását a belügyminiszteri pozícióból. A titkos terv szerint a felek

tovább kormányoztak volna, de az FPÖ-t már mellőzve az osztrák belügyből, hogy ne képviselhessék tovább azt a keményvonalas és konzekvens politikájukat, amelyet az ország biztonsága érdekében és a menekültkérdés szigorú szabályozásával folytattak,

és amelyet a népesség széles köre támogatott.

A koalíciós válság nem Ausztriáról, hanem Kurz kancellár hatalmáról szól

Kickl állásfoglalása emlékeztet arra, hogy az ÖVP egyoldalúan felmondta a kormányzati együttműködést, ezért várhatóan szeptemberben új választásokra kerül sor. A kancellár szavai szerint ez Ausztriáról szól – idézte fel Kickl, hozzátéve, hogy az elmúlt órák és napok eredményei azonban megmutatják, hogy ez nem így van.

Mint írja,

ez mindössze Kurz szövetségi kancellár és az ÖVP hatalmáról szól. És nyilvánvalóan egy kormány felrobbantásának áráról is, amely sok éve a legnagyobb elismerést vívta ki a munkájával.

Ami Ibizán történt, az katasztrofális és felelőtlen dolog

Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus privát beszélgetései, melyek Ibizán illegálisan rögzítettek, Kickl szerint is katasztrofálisak és felelőtlenek. Ilyen beszélgetéseket és viselkedést folytatni kétségtelenül nagy hiba. A kép katasztrofális. De ez a két érintett képe, nem a párté – jegyzi meg az osztrák belügyminiszter.

Mindketten vállalták a felelősséget, és minden hivataluktól visszavonultak, melyeket a köztársaságban és az FPÖ-ben gyakoroltak.

Ez volt az, amiben Strache több személyes beszélgetés során Kurz kancellárral megegyezett, hogy a kormányzati munka folytatódni tudjon. Ezen felül csak néhány tartalmi pontot kellett volna kidolgozni az újrakezdéshez. Ezzel kapcsolatban szombat délelőttig egység uralkodott a koalíción belül. A Strache-nyilatkozat a megegyezés szerint délben, Kurzé délután egykor, illetve legkésőbb kettőkor következett volna. Az FPÖ tartotta a szavát

- hívja fel a figyelmet Kickl állásfoglalása.

A válság oka az ÖVP titkos terve a belügyminisztérium elfoglalására

„Miért nem lett megállapodás? Az ÖVP-nak titokban más valódi célja volt. Ki akarta kényszeríteni a visszavonulásom a belügyminiszteri pozíciótól. Ez azt jelenti: továbbkormányozott volna, de az FPÖ-t mellőzve a belügyből, anélkül a keményvonalas és konzekvens politika nélkül, amit a biztonság és menekültek terén folytattunk, és amit a népesség széles köre támogatott” – írja Kickl.

Állásfoglalása rávilágít arra, hogy az ÖVP követelései szerint, amelyeket szombaton állított, neki másik területre kellett volna kerülnie, hogy a osztrák belügyminisztériumot az ÖVP foglalhassa el.

„A fejlemények emiatt, az ÖVP által a délutáni órákban gyakorolt nyomás okán alakultak úgy, hogy a kancellár nem a tervezett kettő órai időpontban, hanem háromnegyed nyolckor lépett a médiumok elé. A »marhavásárt« visszautasítottuk”

- fogalmaz állásfoglalásában rendkívül élesen Kickl, aki emlékeztet arra, hogy a szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében.

Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában osztrák és európai földön képviseltek, az ENSZ migrációspaktumának elutasítása miatt, a menekültek más országokból Ausztriába való kényszerbetelepítésének világos elutasítása miatt, valamint a kiutazási központok felállítása miatt.

Ezeket a kérdéseket az FPÖ – bár az ÖVP mindvégig ellenezte – végigvitte – írja állásfoglalásában Kickl, aki azt is megjegyzi, hogy

a koalíciós partnerek között a legutolsó konfliktus a menekültek óradíjának másfél euróra való csökkentése körül alakult ki.

A kancellár az FPÖ ez irányú követelését kezdetben nyíltan támogatta. Kickl beszámol arról, hogy Sebastian Kurz később mégis megpróbálta őt rábírni, hogy a csökkentéstől, amelyben megegyeztek, álljon el. Mint megjegyzi: erre azonban ő nem volt kész.

Borítókép: Az Osztrák Szabadságpárt belügyminisztere, Herbert Kickl (b) és Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár 2018. július 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában