Panmindzsoni Nyilatkozat

2018.04.27. 13:30

Békét köt egymással a két Korea

Kim Dzsong Un és Mun Dzse In tárgyalásait követően zárónyilatkozatot adtak ki, melyben a két vezető ünnepélyesen kijelentette, hogy "nem lesz többé háború a Koreai-félszigeten, és beköszöntött a béke új korszaka".

Forrás: afp

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezettségét fejezte ki pénteken nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett, a Korea-közi csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozat tanúsága szerint.

Kim és Mun Dzse In dél-koreai elnök hangsúlyozták, hogy Észak-Korea legújabb lépései „nagyon jelentősek és fontosak” a nukleáris leszerelési erőfeszítések szempontjából. A felek megegyeztek abban, hogy mindketten teljesítik az atommentesítés érdekében elvégzendő feladatok rájuk eső részét.

A Korea-közi csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozatában Kim és Mun megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút.

Szöul és Phenjan ennek érdekében három-, illetve négyoldalú tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államok, valamint Kína részvételével. A koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek békeszerződést nem kötöttek.

Beköszöntött a béke új korszaka

„A két vezető ünnepélyesen kijelentette 80 milliós nemzetünk és a világ előtt, hogy nem lesz többé háború a Koreai-félszigeten, és beköszöntött a béke új korszaka” – áll a zárónyilatkozatban.

A felek ígéretet tettek arra, hogy május 1-jétől kezdve berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben. Ennek szellemében a határra telepített hangosbemondók propagandaadását, valamint a röplapok terjesztését is megszüntetik.

A demilitarizált övezetet „békezónává” alakítják, és csökkentik fegyverarzenáljukat. A szomszédos országok egyúttal lépéseket tesznek annak érdekében, hogy felszámolják a viszonylag gyakori összetűzéseket nyugati, sárga-tengeri határukon. Ezt a vízterületet a béke tengerének nyilvánítják, amelyet mindkét Korea halászai szabadon használhatnak.

A két koreai vezető örül a megállapodásnak
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: Korea Summit Press Pool

A két Korea ígéretet tett a rendszeres katonai egyeztetésekre, az első ilyen találkozóra májusban kerül sor a feszültség további csökkentése érdekében.

A szétszakított családok újraegyesítése sem lehetetlen már

Kim és Mun országaik diplomáciai kapcsolatainak szorosabbra fűzésében is megállapodott.

A civil szektorbeli együttműködések megkönnyítése érdekében a felek állandó közös összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban – áll a Panmindzsoni Nyilatkozatnak elnevezett dokumentumban.

A két Korea jelenleg külön-külön összekötő irodát működtet a saját területén, s ezek tisztségviselői telefonon és faxon kommunikálnak.

Szöul és Phenjan megegyezett pénteken arról is, hogy az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezi a koreai háború miatt szétszakadt családok alkalmi találkozókon való „újraegyesítését”.

A két Korea úgy döntött, hogy a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építenek, illetve felújítják a már meglévő infrastruktúrát.

A felek hitet tettek a folyamatos kommunikáció és a bizalom megszilárdításának szükségessége mellett. Elképzelésük szerint ez rendszeres csúcstalálkozók és közvetlen telefonbeszélgetések segítségével történne. Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban.

Elsőként Oroszország és Japán üdvözölte a találkozó eredményeit. Moszkva „nagyon pozitív fejleményként értékelte” az összejövetelt, és jelezte: örömmel fogadja a további lépéseket. Abe Sindzó japán miniszterelnök is hasonlóan nyilatkozott, hozzátéve, hogy az ígéretek megvalósulása érdekében konkrét lépéseket vár Phenjantól.

A zárónyilatkozat kiadását megelőző események már sejteni engedték, hogy komoly fordulat van készülőben a két ország között.

Átléptek a protokollban rögzített formaságokon

Miután a hosszú másodpercekig tartó, a demarkációs vonalon átnyúló történelmi kézfogás után Kim Dél-Korea területére lépett, az ő javaslatára Munnal együtt a demarkációs vonal túloldalán, vagyis Észak-Korea területén is tettek egy-két lépést (a szöuli elnöki hivatal illetékesei szerint ez meglepő gesztus volt Kim részéről, mert nem szerepelt a protokollban).

Közben többször ismét kezet szorítottak, szívélyesen társalogtak egymással, majd elvonultak tárgyalni a demilitarizált övezet déli oldalán lévő Béke Házába. A két koreai vezetőt Csoszon-dinasztiabeli egyenruhába öltözött díszőrség kísérte az épülethez – jelentették hírügynökségek és az eseményt élőben közvetítő hírtelevíziók.

Kim Dzsong Unt (b) és Mun Dzse Int (j) hagyományos egyenruhába bújt díszőrség kísérte a tárgyalás helyszínére. Forrás: Inter-Korean Summit Press Corps / Pool / Anadolu Agency

Kim Dzsong Un kilencfős észak-koreai küldöttség élén érkezett a tárgyalásokra. Szemüvegben volt, a megszokott fekete Mao-zubbonyt viselte, miközben kíséretének tagjai katonai egyenruhában vagy öltönyben voltak.

Új lap a történelemben?

Még mielőtt megkezdődtek volna a tárgyalások Kim bejegyzést írt a Béke Házának vendégkönyvébe. „Új történelem kezdődik most. A béke korszaka a történelem kezdőpontjától” – írta.

A tárgyalások a sajtó számára is nyilvános kezdetén Kim Dzsong Un meggyőződését fejezte ki, hogy a megbeszélések jelentős eredményeket hoznak.

„Azzal a reménnyel érkeztünk ide, hogy új lapot nyissunk a két Korea történelmében. Biztos vagyok abban, hogy Mun Dzse In elnökkel konstruktív tárgyalásokat tudunk majd folytatni, amelyeknek nagyon jó és jelentős eredményei lesznek”

– fogalmazott Kim. Hangsúlyozta, hogy nem szeretné a múlt megismétlődését, és eltökélt abban, hogy végrehajtja az észak-koreai fél által vállalt minden kötelezettséget.

Mun Dzse In arra szólította tárgyalópartnerét, hogy együtt teremtsenek békét és virágoztassák fel a Koreai-félszigetet. „Tudatában vagyok annak, hogy milyen felelősség nyomja a vállunkat. És én hálás vagyok azért a határozottságért és bátorságért, amelyet ön tanúsított a tárgyalásokra érkezve. Tanúsítsunk hát együtt bátorságot és határozottságot, és teremtsünk békét a Koreai-félszigeten. Ettől a naptól a demarkációs vonal többé nem a viszály, hanem a béke jele” – fogalmazott a dél-koreai vezető.

Kim többé nem kelti hajnalban a dél-koreai elnököt

A szöuli elnöki hivatal közlése szerint Kim a megbeszélésen szóba hozta a dél-koreai Jonpjong-sziget ellen 2010-ben végrehajtott északi tüzérségi támadást. A phenjani vezető arról beszélt, hogy a folyton az újabb északi támadástól rettegő Jonpjong lakói, valamint az 1950-53 közötti koreai háború során egymástól elszakított családok és mindazok, akik megszöktek Észak-Koreából most nagy reményeket fűzhetnek a Korea-közi tárgyalásokhoz, amelyek begyógyíthatják a múltbéli sebeket. „A határvonal nem olyan magas; végül egyszer el fog tűnni, ha már sok ember átkelt rajta” – idézték Kim Dzsong Unt a szöuli beszámolók.

Történelmi kézfogás a demarkációs vonalon. Forrás: AFP / Korea Summit Press Pool / Korea Summit Press Pool

Mun Dzse In szóvivője, Jun Jong Csan azt is elmondta a péntekre tervezett tárgyalások első fordulója után, hogy a dél-koreai elnök javasolta: tartsanak további találkozókat. Mun jelezte, hogy szívesen ellátogatna az észak-koreai Pektu-hegyhez. Kim erre azt mondta: a jelenlegi körülmények között az utazás kényelmetlen lenne, de a látogatás előtt majd fejlesztik közlekedési hálózatukat. Hozzátette: a februári téli olimpia alkalmából Dél-Koreában járt északi delegációt lenyűgözték a déli nagysebességű vasutak. Mun erre azt felelte, hogy ha sikerül javítani országaik kapcsolatait és összekötni vasúti hálózataikat, akkor mindkét Korea élvezheti majd a nagysebességű vasút előnyeit.

A tizenkét testőr

Kim és Mun tárgyalásainak első fordulója másfél-két órán át tartott, utána újságíróknak nem nyilatkoztak. A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint Kim elfogadta tárgyalópartnere meghívását Szöulba, tetszőleges időpontban.

Bizakodnak és a békéről beszélnek a koreai vezetők. Forrás: AFP / Korea Summit Press Pool / Korea Summit Press Pool

A megbeszélések után Kim gépkocsival a demilitarizált övezet észak-koreai részére hajtott, ahol egyedül költi el az ebédjét. Tizenkét testőre futva tette meg az utat, követve a gépkocsiját.

Hírügynökségi ismertetések szerint a két koreai vezető ezután a békét és virágzást jelképező fenyőfát fognak együtt elültetni, majd rövid sétát tesznek, de csak kettesben, kíséret nélkül, s csak ezután tartják meg a megbeszélések második fordulóját.

Tíz év után

Utoljára tíz évvel ezelőtt tartottak csúcstalálkozót a jogilag egymással még mindig hadban álló két Korea vezetői, de még sosem fordult elő a háború óta, hogy phenjani vezető Dél-Korea területére lépett volna.

Közvetlenül azután, hogy Kim útnak indult Phenjanból a találkozóra, a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség közleményt adott ki, amely szerint Kim „őszintén” fog tárgyalni minden felmerülő kérdésről, a Korea-közi kapcsolatok javításáról, a béke, a jólét megteremtéséről és a Koreai-félsziget újraegyesítéséről.

Kim személyesen fogja tájékoztatni a nyilvánosságot a csúcstalálkozó eredményeiről.

A két Korea küldöttségeinek csoportképe. Forrás: Inter-Korean Summit Press Corps / Pool / Anadolu Agency / AFP

Az Egyesült Államok élénk figyelemmel követi a Korea-közi eseményt, amely előrejelzésként szolgálhat a május végén vagy június elején esedékes, történelmi jelentőségű csúcstalálkozóhoz Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un között.

A Fehér Ház a történelmi csúcstalálkozó kezdetekor kiadott közleményében fejezte ki jókívánságait a koreai népnek. Kifejezte reményét, hogy a panmindzsoni megbeszélések „haladást hoznak majd az egész Koreai-félsziget békés és felvirágzó jövőjének”. A Fehér Ház közölte, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat Szöullal, előkészítendő a tárgyalásokat Trump és Kim között.

Borítókép: Mun Dzse In (j) dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un (b) északi-koreai vezető történelmi pillanata 2018. április 27-én

AFP PHOTO / Korea Summit Press Pool

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában