illetéktelen kezekben

2018.01.20. 15:46

6800 magyar emailcímet és jelszót loptak el hekkerek

Még nem ismert, mely oldal vagy oldalak adatbázisa került nyilvánosságra, de úgy tudni, az áldozatok között állami és önkormányzati szervezetek és ügyvédi irodák is vannak.

A közleményt a Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT) a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NEIH) honlapján tette közzé. E szerint az adatokat ismeretlen felhasználók a Pastebin.com oldalán hozták nyilvánosságra.

A GovCERT az eset kapcsán felhívja a felhasználók figyelmét a megfelelő jelszóhasználatra (kiemelt tekintettel az eltérő szolgáltatásokhoz történő eltérő jelszavak alkalmazására, illetve kerülve a munkahelyi rendszerek hozzáférésénél alkalmazott jelszavak munkahelyen kívül történő alkalmazására), valamint a hivatalos e-mail címek online szolgáltatásokra történő regisztrációjának veszélyeiről.

Vagyis a kellőképpen erős jelszó (kis-és nagybetűk, számok) használata mellett különösen fontos, hogy eltérő szolgáltatásokhoz ne használjuk ugyanazt a jelszót, és hivatalos (munkahelyi) emailcímmel ne regisztráljunk felelőtlenül különféle oldalakra.

Sajtóértesülések szerint egyébként az adatlopás a Telekom hálózatába tartozó ügyfeleket, így több ügyvédi irodát is érint, így a cég a saját felhasználóinál azonnal jelszómódosítást kért, hogy a hekkerek ne tudjanak a fiókokba belépni.

A cég tájékoztatása szerint a hekkerek által közzétett adatoknak csak kis része a Telekom internetszolgáltatásához kapcsolódó (t-online.hu vagy t-email.hu kiterjesztésű) e-mail cím, és azok sem a Magyar Telekom rendszeréből kerültek ki. A Telekom biztonságuk érdekében küldött jelszóváltoztatási kérést ezen ügyfeleknek, hogy megelőzzön egy esetleges postaládafeltörést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában